prikbord

A whole lot of ‘Bugs’

 

insecten schilderij-asab

illustratie Annemarie Sabelis

De foodweek bij de NPO is net afgelopen maar de boeiende en informatieve documentaire ‘Bugs” kan je nog bekijken op de NPO.

In deze documentaire is te zien hoe Josh Evans en Ben Reade, 2 jonge gastronomische wetenschappers en chefs, samen de wereld afstruinen op zoek naar smakelijke insecten die zij gastronomisch op de kaart willen zetten. Beide heren vragen zij zich met oprechte verwondering af waarom wij hier in het Westen geen insecten eten terwijl insecten bij hele volksstammen op het menu staan, niet in de laatste plaats als delicatesse. Het is vernuftig om te zien wat de Evans en Reade tegenkomen aan insecteneterij en hoe mensen insecten vangen, van super giftige wespen in Japan tot dikke motten larven en mieren in Australië en vliegenmaden in Italië.
De zoektocht van Evans en Reade maakt deel uit van The Insect Project van het Nordic Foodlab, een initiatief van chef Rene Redzepi van het wereldberoemde restaurant NOMA. De insteek van het project is niet louter gastronomisch. En passant hopen Evans en Reade dat zij stuiten op een of meerdere soorten insecten die smakelijk en gezond zijn en ook duurzaam geproduceerd kunnen worden. Dat lijkt relevant want in 2050 zijn wij met 9 miljard mensen op deze aarde en dan is er een whole lot of food nodig om ons te voeden. Meer dan we nu produceren. Of toch niet? Kijk en huiver en geniet.