gezien en gedaan
Leave a comment

Aan tafel! Een boekje open over eetcultuur

 

Eetlustopwekkend is de tentoonstelling over kookboeken in het museum Meermanno in Den Haag zeker. Het is bijna onmogelijk om geen trek te krijgen als je je ogen goed de kost geeft in de vier zalen die de tentoonstelling beslaat. 6 eeuwen kookboekengeschiedenis trekken aan je voorbij en daarmee krijg je een zeer compleet beeld van de ontwikkeling van het kookboek.

 

1-bewerkt meermanno1

 

Zo wordt uitvoerig uitgelegd dat in Nederland de eerste kookboeken verschenen onder invloed van het Franse hof. Er ligt een prachtexemplaar van de chef-kok van koning Willem IV. En ik weet nu ook dat kookboeken vanaf de 18e eeuw vooral werden geschreven voor de lagere, maar nog steeds gegoede, klasse. Eén daarvan, uit 1831, draagt de ludieke titel: De volmaakte en zuinige keuken-meid. Een boek, zo staat in het voorwoord, dat bedoeld is voor ‘deftige huismoeders, jonggetrouwde vrouwen, jonge huwbare juffrouwen en huis-houwsters.’

Maar er liggen ook handgeschreven notitieboekjes met recepten die van moeder op dochter werden doorgegeven. Werkelijk alles passeert de revue. Van kookboekjes uit de oorlog over koken op de bon, het Libelle kookboek tot de eerste kookboeken om zelf Indisch en Chinees te koken tot kokkerellen met beroemdheden als Sophia Loren. Eén van de hoogtepunten vond ik een kersteditie van de Allerhande uit de jaren zeventig waarin Wina Born samen met twee andere prominente culinaire heldinnen uit die tijd de lezer kersttips aan de hand doen. En als je dacht dat snel willen koken van deze tijd is, dan heb je het mis!

Niet alleen vanuit culinair oogpunt is de tentoonstelling de moeite waard. Ook grafici komen in Meermanno aan hun trekken. De typografie, het kleurgebruik en de illustraties van sommige boeken zijn prachtig. Zelf viel ik als een blok voor de cover van het Haagse Kookboek van de Huishoudschool aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag uit de jaren 30 met simpele tekeningen van groenten, fruit, vis en keukengerei in zachte pastelkleuren. En waar je voorheen door  je eigen voorstellingsvermogen trek moest krijgen, is het overduidelijk dat in de huidige generatie kookboeken fotografie wordt ingezet als het gaat om verleiden.

Kortom, ga kijken. Tot 31 januari kun je er nog terecht. Prinsessegracht 30, Den Haag, www.meermanno.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *