over producten
Leave a comment

Aardperen

fotografie Annemarie Sabelis

fotografie Annemarie Sabelis

Aardperen lijken een beetje op aardappels. Maar hun smaak is in tegenstelling tot de aardappel, verre van neutraal en wordt wel vergeleken met die van artisjokken. Vandaar dat de Engelsen deze groente Jerusalem artichokes noemen. En de Fransen topinamboer, al weet ik eigenlijk niet waarom.

Hoe dan ook, aardpeer heeft een ietwat notige smaak, heel charmant. Je kunt ze zowel rauw, in hele dunne plakjes, als gestoofd, gebakken of geblancheerd eten. Het is een prima vuller in stoofschotels, maar laat ‘m niet te gaar worden, dan verliest hij zijn smaak. Ze combineren goed met paddenstoelen, stevige kazen en gekruide worst.

Niet iedereen houdt evenveel van aardpeer. Bij mij thuis tenminste niet. Vanwege de winderigheid. Maar ik vind ze zo lekker dat ik dat er graag voor over heb.

Koop altijd meer dan een recept aangeeft, want aardperen zijn vaak knobbelig dus je verliest veel als je ze schilt. Koop ze vers, dan zijn ze nog stevig en knapperig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *