over producten

All about aubergine

aubergines-japanseAubergines worden geoogst van juni tot en met oktober. Het precieze moment hangt af van het soort en dat zijn er nogal wat: klein, rond, groot, langwerpig, recht, gekromd, egaal groen, paars, lichtpaars, wit, gevlekt, gestreept. Uiteraard verschillen ze van textuur en in smaak waarbij geldt dat de slanke Japanse aubergines het meest verfijnd smaken. Deze zijn vooral geschikt om te pocheren en te stomen of in een tempurabeslagje te frituren. In Japan worden ze ook vaak met een miso-saus gegeten.

Aubergines kun je pocheren, stomen, grillen, bakken, aubergines frituren of roosteren. Wil je ze grillen? Wrijf dan de plakken aubergine in met een beetje olijfolie. Ga je ze bakken? Snijd de aubergine in blokjes of plakjes, bestrooi ze rijkelijk met zout en laat ze een half uurtje staan opdat het bittere vocht er uitloopt. Spoel ze af met water en droog ze goed voor ze de pan in gaan.  Aubergines zijn een beetje sponzig en houden van olie, wees er dus niet al te zuinig mee als je ze grilt of bakt!  Hoe je de aubergine ook bereid, eenmaal gaar is het vruchtvlees zacht en romig.