van de groenteboer

Andijvie uit de oven met bouillon en gremolata van sinaasappel, oude kaas en broodkruim

andijvie-uit-de-oven

fotografie Annemarie Sabelis

Op het menu van de master koken van het HML staan ‘vieze groenten’. Die kook ik met de leerlingen opgeleukt met van alles en nog wat in de hoop dat ze die vieze groentjes lekker gaan vinden. En, met wisselend succes lukt dat gelukkig ook. Zelfs docenten krijg ik af en toe over de streep met ‘lof of spruiten de luxe’.

Nu was andijvie voor mij een groente die heel lang het stempel vies heeft gedragen. Ik heb deze groente jarenlang links laten liggen. Echt, tot heel recent. Tot ik me herinnerde dat mijn moeder andijvie stoofde in bouillon en ook nog iets deed met broodkruim. Wat precies weet ik niet meer. Wat ik wel weet is dat ik andijvie op die manier bereid wel ‘binnen te houden’ vond. En zie hier, een revival van mijn moeders andijvie. En ik moet toegeven, ik vind andijvie zo echt heel erg lekker. Fijn hoor.

 

Voor 4 personen is een beschaafde krop genoeg. Verwarm de oven voor op 160 graden.

Rasp de schil van een sinaasappel en meng de geraspte schil met wat geraspte kaas met flink wat umami, wat gemalen zwarte peper en een kopje broodkruim, liefst panko, dat is lekker grof. Teentje geperste knoflook erbij mag natuurlijk altijd maar hoeft niet.

Snijd de krop in vieren en verwijder lelijke bladeren en bladeinden. Leg de stukken om en om in een beboterde ovenschaal en overgiet ze met bouillon die je gemaakt hebt van 2,5 dl kokend water en een half blokje groente- of kippenbouillonblokje.

Besprenkel de andijvie rijkelijk met olijfolie en verdeel het broodkruimmengsel erover. Bak de andijvie in een minuut of 20 beetgaar in de oven en serveer. Ik durf te wedden dat ook jullie het heerlijk vinden. Nou ja, dat hoop ik natuurlijk.