gezien en gedaan

Aperitief kerstmenu: fino en gebakken amandelen met gerookte paprikapoeder

aperitief-glaasje-fino-sherry-met-amandelen-kerst

fotografie Annemarie Sabelis

Fino is een lekker aperitiefje om het kerst mee af te trappen en combineert uitstekend met de gebakken amandelen. Fino is een sherry en sherry is verre van hip en wordt geassocieerd met het sherrydieet en ongelukkige huisvrouwen die naar de fles grijpen.

En dat is jammer. Vinden wij althans. Want de sherry die wij dronken, fino classic dry-sec van Bodegas Rey Fernando de Castilla uit Jerez de la Frontera, één van de sherrydorpen van Andalusië, is jong, mooi bleek, droog en heeft een zachte ietwat kruidig smaak. Een uitstekend aperitiefje dus waarvan ook nog wordt gezegd dat het de smaakpapillen stimuleert. Fijne bijkomstigheid niet waar?

Fino combineert ook goed met gedroogde ham, gebakken vis en schaal- en schelpdieren dus je kunt ‘m blijven schenken bij het voorgerecht van coquilles dat we dit weekend posten.

 

Geen idee wat fino is?

Fino is jonge wijn die tenminste 2 jaar in houten vaten rijpt onder een laagje flor. Flor is een vettig gistlaagje dat de wijn afsluit van de buitenlucht en ervoor zorgt dat hij die typische sherrysmaak en -geur krijgt die veel weg heeft van vers deeg en amandelen. Dat gistlaagje ontstaat vanzelf omdat de gistcellen in de lucht in Andalusië zitten. Heel natuurlijk eigenlijk. Onze fino kochten we bij slijterij de Gouden Ton in Den Haag. Drink ‘m tussen de 4 en 7 graden en laat de fles niet te lang open staan, dan vervliegen smaak en geur.

Gebakken amandelen met gerookte paprikapoeder

Zet een koekenpan met een dikke bodem op het vuur of op de bbq, doe er een laagje olijfolie in en bak witte amandelen rondom goudbruin terwijl je de pan voortdurend beweegt. Laat de amandelen op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met wat grof zout en Spaanse pikante gerookte paprikapoeder.