van de slager
Leave a comment

Arroz met aardpeer en truffelworst (Julius, deze is voor jou!)

collage arroz met aardpeer sal-t-1

Waar koken voor een vriendin met zere schouder en truffelbouillonblokjes toe kunnen leiden………

 

Een geurige donkere arroz, oftewel, een Catalaanse variant op paella. Gemaakt op de manier zoals mijn vriend Albert uit Barcelona dat doet. Maar wel met een Hollandse ‘toque’ van de aardpeer en paarse wortel die mijn groentelade lang genoeg van binnen hadden gezien.

Deze arroz is genoeg voor 6 à 7 personen. Serveer ‘m op een zondagmiddag met veel wijn en vooraf een frisse salade. Succes gegarandeerd!

Zet alles klaar voor je begint. Dat werkt makkelijk en levert minder chaos op in je hoofd en in de keuken.

Weeg 600 gram paellarijst af. Maak 1,5 liter bouillon van kip of een kippenbouillonblokje én een bouillonblokje met truffelsmaak. Die laatste vond ik bij de Italiaanse winkel. Rekensom voor andere hoeveelheden rijst: 2,5 x het gewicht aan rijst aan bouillon.

Pel en pers 3 teentjes knoflook en snijd een paarse ui, 2 paarse wortelen, een handje shii take en een pond aardpeer in mooie kleine blokjes. Ik had de helft van de aardpeer geschild, voor de vorm want echt nodig is het niet. Het waren trouwens rode aardperen, net effe wat knapper dan de witte.

Maak ook alvast de picada door een handje in de pan geroosterde gehakte hazelnoten, fijngehakte krulpeterselie, een teentje geperste knoflook en wat zout losjes te mengen.

Snijd de worst – in dit geval truffel- en honingtijmworstjes – in kleine stukjes en bak die in een flinke plens hete olijfolie bruin maar nog niet gaar. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en zet apart.

Bak de ui met een flinke snuf zout in dezelfde olie en doe er na een paar minuten de wortel en de geperste teentjes knoflook bij. Bak de wortel een paar minuten mee en doe dan de aardpeer erbij. Zout ook de wortel en de aardpeer.

Doe de worst terug in de pan samen met de rijst en roer alles goed door elkaar. Voeg een liter bouillon toe en zet het vuur op z’n laagst. Ik gebruik de grootste pit want die verwarmt het grootste deel van de pan. En ik verschuif de pan af en toe zodat alle delen van de bodem even direct op het vuur komen te staan. Borrelt het hard? Leg dan een plaatje tussen het vuur en de pan.

Giet na een kwartiertje de rest van de bouillon er overheen en laat de rijst nog een minuut of 20 rustig garen. Zet het vuur uit als de rijst nog een stevige bite heeft en dek de arroz af met een stuk krant. Laat de rijst nog een minuut of tien staan en serveer hem bestrooid met de picada.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *