artikelen

Aspergesteken met Tom Romme op boerengoed De Buitenman

 

collage aspergekweker de buitenman sal-t

fotografie Annemarie Sabelis

Het miezert als we de herberg uitlopen richting het veld met asperges. Tom, biologische aspergekweker en herbergier, zou ons laten zien hoe je asperges steekt. Gewapend met mand en steekmes stapt hij tussen de bedden door en houdt halt bij een asperge waarvan het kopje ternauwernood te zien is: “Als jullie nou aan deze kant komen staan, kan je het beter zien”, maant Tom ons. Voorzichtig haalt hij de aarde weg rond de asperge, graaft hem een stukje verder uit, duwt zijn lange mes de grond in en steekt de asperge los. Koud kunstje, zo lijkt het.

 

collage aspergekweker Tom Romme

Biologische teelt versus reguliere teelt

Aspergesteken is ook niet zo moeilijk, beaamt Tom. Biologische asperges telen is lastiger. In tegenstelling tot de reguliere teelt, kun je de productie bij de biologische teelt nauwelijks reguleren. Je hebt de zaken minder in de hand omdat je geen pesticiden en kunstmest gebruikt, vertelt Tom. Het is een fragiel evenwicht en dus zijn er goede en minder goede jaren. Bij een nat najaar is er grote kans op schimmel in het loof en dat belemmert de opname van energie die de plant het volgende jaar hard nodig heeft. En dan de aspergekever, dat is een vervelende jongen waar Tom elk jaar mee moet dealen en die hij het leven zuur probeert te maken door een aangename leefomgeving te creëren voor zijn natuurlijk vijand, de sluipwesp. Maar als er sprake is van een plaag, redt de sluipwesp het niet en kan Tom het evenwicht niet meer herstellen. Dan heeft hij forse schade. Maar er is nog een verschil. De opbrengst per hectare is bij de biologische teelt de helft lager. Zo’n 4 tot 5 duizend kilo per hectare tegenover 8 à 9 duizend kilo. Dat is nogal wat. “Maar optisch is er geen verschil hoor”, zegt Tom. “Mijn asperges ogen perfect, mooi gaaf en recht. En de smaak is natuurlijk uitstekend.”

collage aspergekweker Tom Romme

De herberg, winkel en zelfvoorzienend zijn 

Tom is blij dat hij het aantal hectaren dat hij verbouwt drastisch heeft teruggebracht en over is gegaan op biologische teelt. De overgave aan de natuur die daar bij hoort past beter bij hem. Hij vindt het geen probleem om zich te voegen. Bovendien hebben Tom en zijn vrouw Yvonne nog meer peilen op hun boog. Naast asperges kweken, runnen ze een herberg waar goed gegeten en geslapen kan worden, hebben ze een grote moestuin, houden ze varkens en een kudde koeien voor de vlees productie en bemannen ze een boerderijwinkel waar niet alleen asperges maar ook vlees uit eigen weide en lokale producten te koop zijn. Tom en Yvonne vinden het een prettig idee dat ze kleinschalig werken en nagenoeg zelfvoorzienend zijn. Je moet wel ineens van alles verstand hebben en het is hard werken maar het levert ook veel op: een heel goed gevoel!

Het is droog als wij huiswaarts gaan met een grote zak aspergepuntjes en een paar kilootjes wit goud. Het is een aardig eindje rijden naar huis vanuit de Kempen maar dat lukt goed op het lekkere kopje aspergesoep dat we in de knusse herberg hebben gegeten.

Kijk zelf hoe Tom een asperge steekt!
En zie ook dit leuke filmpje uit vervlogen tijden!
Boerengoed De Buitenman