artikelen

Basilicumwalhalla bij farmer florist VELD & VAAS

basilicum-van-farmer-florist-VELD-&-VAAS

fotografie Annemarie Sabelis

De dames van VELD & VAAS, farmer florist van beroep, hebben een prachtig nieuw onderkomen op het landgoed Op Hodenpijl in de buurt van Schipluiden. Ze hebben niet alleen de beschikking over een flinke lap grond, ze mogen ook een schitterende oude kas gebruiken om hun biologische zaaigoed op te kweken op voorwaarde dat de keuken van het restaurant op het landgoed een graantje mee mag pikken van de opbrengst. Goede deal dus. En dan is de keuze om in een deel van de kas basilicum te kweken gauw gemaakt. Basilicum houdt immers van warmte en er zijn genoeg bijzondere soorten en smaken om de koks te bekoren.

 

Wij kennen de dames van VELD & VAAS en mochten ons te goed doen aan de basilicumweelde in de kas. Een waar walhalla want basilicum is een genot om mee te koken en heel fotogeniek. Mariëtte Kamphuis, de bloemenkweker van VELD & VAAS, vertelde ons enthousiast welke variëteiten er stonden. Ararat bijvoorbeeld, met groenpurperen bladeren en een sterke zoete smaak met een vleug anijs, citroen en zoethout. Ook prima te gebruiken in de Oosterse keukens. En Siam Queen, een variant van het Thaise soort die goed tegen verhitting kan en heel kruidig en geurig is. Maar ook Kemangi of citroenbasilicum met malse blaadjes die bijzonder fris zijn van smaak en geur en ons deden denken aan citroenmelisse. Deze variant wordt in de Indonesische keuken gebruikt in salades en met vis maar ook in Thaise en Laotiaanse curries en roerbakschotels. En anijsbasilicum, die, je raadt het al, zoet geurde en smaakte naar anijs en het goed doet in combinatie met fruit en in thee. Maar er groeiden en bloeiden ook Italiaanse soorten als Rosso en Petra met diep purperen balderen aan wie een meer klassieke basilicumsmaak en -geur voorbehouden is. Met Petra is het goed olie maken en de kleurstof uit het dieprode blad kleurt de olie liefelijk zacht rose. Wist je trouwens dat de bloemen van basilicum eetbaar zijn en net zoveel smaak hebben als het blad?
Na wat voorzichtig met ons schaartje hier en daar wat te hebben afgeknipt, zijn we op aanraden van Mariëtte iets minder bescheiden te werk gegaan en hebben van alle soorten flink wat takjes meegenomen om, zoals je nog zult merken, mee te experimenteren voor het blog. Kunnen niet wachten, wat een feest! En we mogen nog eens terugkomen. Dubbel feest!

bloemen-van-farmer-florist-VELD-&-VAAS

de tuin van VELD & VAAS in Op Hodenpijl in Schipluiden (fotografie Annemarie Sabelis)

P.S. Wil je weten wat farmer florist VELD & VAAS  allemaal kan en doet? Kijk dan op hun pagina op Facebook. Ze staan trouwens ook op de Rotterdamse Oogstmarkt met bloemen- en kruidenboeketten.    Tip van Mariëtte: je kunt veel van deze soorten basilicum ook zelf binnen opkweken.