van de slager

Bavette met chimichurri

 

bavette-met-chimichurri

fotografie Marieke Heeneman

Wat blieft u? Ok, ik zal het anders zeggen: ik blief een stukje van de vang met een sausje op basis van olie, oregano, peterselie en knoflook. Daarmee wordt het iets duidelijker maar nog niet helemaal. Want wat is vang?

Vang is stevig werkvlees van de buik van de koe dat heel betaalbaar is en veel smaak heeft. Je moet er alleen iets harder op kauwen. En chimichurri is een klassieker bij een Argentijnse bbq. Het recept dat ik geef is een variatie op dat van Francis Mallmann, een Argentijnse meester in vlees klaarmaken op open vuur. Bekijk zijn boek ‘Seven Fires’ maar eens. ‘Impressionante’ wat je daar ziet!

 

Dit is een hoeveelheid chimichurri voor een flinke bbq feestje!

 

Maak zout water of salmuera door een theelepel zout op te lossen in 2 dl water en af te laten koelen.

Hak een flinke hand, maar echt flink, verse blaadjes oregano fijn en doe hetzelfde met een gelijke hoeveelheid blaadjes platte peterselie. Hak een stuk of 8 teentjes knoflook fijn en meng die met een theelepel chilivlokken.

Klop 1 dl rode wijn azijn door 3 dl olijfolie en klop daarna ook het zoute water erdoor. Roer de kruiden en knoflook door het mengsel en laat het een nachtje in een afgesloten pot in de koelkast op smaak komen. Je kunt chimichurri trouwens wel een week of 2 goed gekoeld bewaren.

Grill bavette een minuut of 6 aan een kant en een minuut of 4 aan de andere kant en snijd het vlees dwars op de draad dan krijg je korte vezels voor je kiezen en dat kauwt een stuk makkelijker. In het Spaans heet vang trouwens entraña.