artikelen
Leave a comment

Bilbao: Walhalla voor liefhebbers van pintxos

Bilbao collage sal-t

fotografie Marieke heeneman

Kunnen we terugrijden over Bilbao en naar het Guggenheim gaan? Dit verzoek klonk mij als muziek in de oren. Niet alleen omdat ik het leuk vond dat mijn kinderen spontaan naar een museum wilden. Dat ervoer ik als vleiend. Nee, stiekem werd ik net iets blijer van het vooruitzicht dat ik mij in in de bars en café’s van Bilbao te goed zou kunnen doen aan de heerlijkste pintxos, bandejas en montaditos. Bilbao is tenslotte het walhalla voor liefhebbers van deze smakelijk borrelhapjes zoals ik.
Zo gedacht, zo gedaan. Van de pak ‘m beet 8 uur die we in Bilbao hebben doorgebracht, hebben we de eerste helft van de tijd doorgebracht in het Guggenheim en de tweede helft besteed aan een strooptocht langs pintxos bars. In het Spaans heet dat ‘ ir de poteo’ of op z’n Baskisch, ’tiikitear’.
Vergezel je pintxo met een Zurito, klein biertje, een txikito Tsacoli, een glaasje sprankelende witte Baskische wijn of een txikito beltz, een glaasje rode wijn en ga los. Let op, het gezelligst is het tussen zes en acht uur s’ avonds!
Bezoek vooral:
  • Bistro-bar van het Guggenheim want daar serveren ze een heel betaalbaar pintxos menu
  • Café Iruña, een oud etablissement met faam en en een prachtig interieur met muurschilderingen, tegels en pluche hoekjes en een keur aan pintxos. Specialiteit van ’t huis zijn de ter plekke boven houtskool gegrilde lamsspiesjes
  • Bar Periflú, Calle Ledesma 5, om de hoek van Café Iruña, veel pintxos van vis en schaaldieren. Ik at er eentje met zee-egel, zilt en zacht!
  • Andere pintxos bars in Calle Ledesma en op en rondom Nueva Plaza in het Casco Viejo, het oude deel van Bilbao.
Check ook: www.bilbaoturismo.net, www.turismo.euskadi.eu, www.elcocinerofiel.com
Maak zelf pintxos: http://www.sal-t.nl/pintxos-voor-in-holland/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *