gezien en gedaan

Blij in de Bourgogne

 

blij- in-de-bourgogne-mei-2018

fotografie Marieke Heeneman

Onze vakanties in de Bourgogne zijn fijn, vertrouwd en voorspelbaar. Ze worden gedirigeerd door de seizoenen, het werken in en rond het huis, struinen over rommelmarktjes en bezoekjes aan Franse buren en dorpsgenoten.
Elke vakantie begint met een grondige schoonmaak. We storten ons op de spinnenwebben, verjagen lieveheersbeestjes, stoken de kachel op om de kou uit de dikke muren te verdrijven en verstoren de rust met het geronk van onze grasmaaitractor. Na een paar uur stevig werken is het huis weer van ons, vertraagt het tempo en krijgen de dagen een vast ritme: brood halen bij de bakker, ontbijten, werken in de tuin, uitgebreid lunchen, relaxen, nog even werken en dan weer aan tafel voor het avondeten. Dat relaxen heeft door de jaren heen verschillende vormen aangenomen en zich aangepast aan onze leeftijden en grillen. Tegenwoordig puzzelen we en sleutelen man, zonen en neef aan vintage fietsen, auto’s en motoren. Het is wonderlijk om te zien hoe op deze plek jaar in jaar uit weer iets nieuws en anders te doen valt. Iets wat in ons eigen land vaak niet mogelijk is. Ga daar maar eens zonder rijbewijs op je 16e een rondje crossen in het bos.
En we gedragen we ons uiteraard bourgondisch, want we eten en drinken dat het een lieve lust is. De bulk halen we bij de Grand Frais, een paradijselijke supermarkt waar groenten en fruit de boventoon voeren en prachtig gerijpt lokaal rundvlees te koop is. Daar laden we onze karren beschamend vol om na een paar dagen tot de conclusie te komen dat we toch nog even naar de markt moeten voor ’t een of ander. De traditie wil dat oma dagelijks voor taart zorgt en jam maakt in onze mooie koperen pan. Het wilde plan om dit jaar nou eindelijk eens paardenbloemenjam te maken moesten we afblazen, ze waren al uitgebloeid. Wel weten nu dat de frèle lila pinksterbloemen eetbaar en best lekker zijn op stokbrood met zachte geitenkaas. 
Ons huis is een fijne plek. De fijnste van de Bourgogne. De nachtegalen zingen er, de koekoek roept er tot vervelends toe, blozende boeren maaien het gras, kalfjes dartelen er in de wei, schichtige hertjes schieten langs de bosrand en de zonsondergangen zijn er prachtig. We zijn er samen en het is gezellig. Wat meer is er te wensen?