van de groenteboer

Bloedsinaasappel-vlierbloesem jelly

 

bloedsinaasappel-vlierbloesem-jelly

fotografie Annemarie Sabelis

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Met jelly dan. En dit keer zat het tegen. Pas na 3 pogingen lukte het ons een stevige frisse tweekleurige jelly te maken. De eerste poging met kleine vormpjes strandde op te weinig gelatine. De tweede poging, in een grote vorm dit keer, zakte zodra ie gestort was uit tot een look-a-like van een exotische kwal. Wel een lekkere kwal trouwens. De derde poging mag er gelukkig zijn. Zo zie je maar, de aanhouder wint. Ook met jelly’s.

 

Pers voor een jelly van 500 ml, 8 bloedsinaasappels voor 300 ml sap en maak 200 ml vlierbloesem limonade (1 deel siroop op 1 deel water).

Begin door de limonade op te warmen en zorg dat het niet gaat koken. Voeg dan 3 blaadjes gelatine toe die je daarvoor 5 minuten hebt laten weken in koud water. Roer tot de blaadjes zijn opgelost.

Snijd ondertussen de schil van 2 bloedsinaasappels van boven naar beneden af waarbij je de schil en het wit van de binnenkant meesnijdt. Snijd daarna voorzichtig de partjes tussen de vliesjes uit.

Vet 4 of 5 vormpjes in met een paar druppels zonnebloemolie en leg in elk van de vormpjes een paar partjes sinaasappel. Snijd de partjes in stukjes als je dat lekkerder lijkt.

Verdeel de vlierbloesem limonade met gelatine over de vormpjes en laat de jelly tenminste 2 uur opstijven in de koelkast. De sinaasappelpartjes drijven naar de oppervlakte en dat is precies de bedoeling!

Ga na 2 uur verder en zeef het sap van de bloedsinaasappels. De bloedsinaasappelsap kan je zeven door een fijne zeef. Verwarm nu het bloksinaasappelsap in een pannetje en roer er  4 blaadjes gelatine door die je daarvoor 5 minuten hebt laten weken in koud water. Blijf zachtjes roeren tot de blaadjes zijn opgelost. Laat het mengsel afkoelen tot het lauwwarm is, giet in de vormpjes met de vlierbloesem jelly en laat deze nog eens 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast.
Haal de jelly’s vlak voor serveren uit de koelkast en stort ze voorzichtig op een bordje.
Serveer alle puddinkjes op een groot bord met sap van de sinaasappels plus de partjes eromheen en eet gezellig samen op!