over producten
Leave a comment

Bloedsinaasappels

collage bloedsinaasapels sal-t-1

fotografie Annemarie Sabelis

De natuur heeft het goed geregeld met de bloedsinaasappels. Op Sicilië, dé producent van bloedsinaasappels, wisselen de verschillende soorten elkaar keurig af: De tarocco opent het seizoen in januari, de moro neemt het stokje over en de sanguinello sluit het seizoen eind april af. En dat allemaal aan één en dezelfde boom!  Dat kan omdat een bloedsinaasappelboom, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een appelboom, niet in één keer wordt leeggeplukt. De pluk vindt gefaseerd plaats en per pluk verschilt de rijpheid en dus ook de smaak en de textuur van de sinaasappels. Vandaar ook dat bloedsinaasappels soms aangenaam zuur, zoetig en zelfs ook wat bitter smaken.
Waarom bloedsinaasappels precies rood kleuren is niet helemaal duidelijk. Het heeft waarschijnlijk te maken met de vulkanische bodem waarop de bomen groeien en de temperatuurverschillen tussen dag en nacht.  Hoe groter die verschillen, hoe roder  de sinaasappel. Dat verklaart waarom er ook jaren zijn waarin bloedsinaasappels nauwelijks kleur hebben! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *