van de groenteboer

Boon bij boon: Spekbonen met kikkererwten, ui en kaneel

spekbonen-met-kikkererwten

fotografie Annemarie Sabelis

Een paar jaar geleden toen mijn Catalaanse vriend Albert nog in het piepkleine dorpje Oix in de Pyreneeën woonde, trakteerde hij mij op een eenvoudig hapje van kikkererwten en snijbonen als avondmaaltijd. Denk dan aan een uur of tien ’s avonds, bepaald geen gebruikelijk tijdstip voor een Nederlander om ’t bordje nog lekker vol te scheppen. Maar, ik heb daar niet zoveel problemen mee. En al helemaal niet als Albert in de keuken heeft gestaan, mijn grote voorbeeld.

Eenmaal thuis, verwen ik de familie best vaak met dit bonen met bonen gerechtje. Of het nou lekkere dikke spekbonen, zoals dit keer, snijbonen of sperziebonen zijn, het is altijd goed. En dan doe ik er kaneel bij want dat smaakt wonderlijk wel. Wat heel fijn is, je hoeft bij deze voedzame combi nog maar weinig anders te serveren. Een omelet, een worstje of een groene salade met wat kaas of noten en klaar ben je.

 

Haal de puntjes van een ons of 3 spek-, snij- of sperziebonen en snijd ze in stukjes van een centimeter of 2. Kook de stukjes in water met een snuf zout in een kwartiertje beetgaar en giet af.

Snijd ondertussen een, liefst witte, ui in kleine stukjes en bak die in een minuut of 5 glazig in een  flinke plens olijfolie samen met een geperst teentje knoflook en een snuf zout. Voeg een theelepel kaneel toe, roer om en doe een uitgelekt blikje van 400 gram kikkererwten en de beetgare spek-, snij- of sperziebonen erbij. Roer nogmaals om en smul!