van de groenteboer
Leave a comment

Borlottibonen met ansjovis in ’t zuur en geroosterde tomaat en venkelgroen

#borlottibonen #venkel #tomaat # sardien

fotografie Annemarie Sabelis

Misschien was het een mager bonenjaar want ik ben deze zomer niets anders dan ver van huis geteelde haricot verts en sperziebonen tegen het lijf gelopen. Pas op weg naar huis trof ik Coco de Paimpol in zakken van 10 kilo in een supermarkt in de Dordogne. Goh, wat was ik blij! Nou is 10 kilo ook voor mij wat veel dus heb ik het bij een kilootje gehouden waar ik een mosselpotje van heb gemaakt. 

En tot mijn vreugde had Perry, mijn biologische groenteboer, deze week een kistje borlotti- of kievietsbonen op zijn kraam staan. Die heb ik wel in z’n gehele ingerekend en een paar dagen van gesmuld. Hier één van de simpele en snelle gerechtjes met deze verfijnde beauties.

Heb je geen venkelgroen? Neem dan wat dille, dragon of citroenmelisse. De ansjovis is gewoon te koop bij de viswinkel! Je kunt ook gezouten ansjovis uit blik nemen. 

 

Snijd één of meer rijpe tomaten in stukken en rooster die bestrooid met wat suiker en zout in de oven op 175 graden tot ze wat ingedroogd zijn en een lekker kleurtje hebben. Dat is in een half uurtje gepiept. Check wel steeds even hoe ver ze zijn en zet zonodig de temperatuur wat lager.

Dop de bonen en kook ze in een minuut of 20 gaar. Voeg pas op ’t laatst zout toe dan blijft het schilletje zacht. Breng de bonen op smaak met een scheut olijfolie, teentje geperste knoflook en zout.

Serveer de bonen met de geroosterde tomaten, zoveel ansjovis filets als je lekker lijkt en wat venkelgroen en besprenkel het geheel nog een keer met olijfolie en voorzie zo je wilt de salade van nog wat grof zout en peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *