van de groenteboer
comment 1

Boterzachte pompoen met witte ui en Turkse peper salcha

pompoen-met-witteui-en-salcha

fotografie Annemarie Sabelis

Een tijdje geleden alweer, was mijn held Rick Stein op de BBC te bewonderen in  ‘From Venice to Istanbul’. Hij deed op een soms ietwat arrogante manier verslag van al het lokale lekkers dat hij onderweg tegenkwam.

Zo haalde hij in Albanië in het bijzijn van een beteuterd kijkende kok zijn neus op voor een bord bruine bonen met vetspek. Ronduit onaardig. Wel aardig was zijn reactie op een pompoentaart die hij in Turkije proefde: “This is yummie!”

De variant op de pompoentaart die ik gemaakt heb, is dat ook, tongstrelend. Dank aan de tante van de Turkse restauranthoudster in kwestie en aan salcha, een super geconcentreerde licht pikante Turkse paprikapuree. Ik ben er verslingerd aan.

 

Schil een pompoen en snijd hem in plakjes van een 1/2 centimeter dik en een centimeter of 4 lang. Snijd 4 witte uien in ringen, haal ze los, kneed ze met een halve theelepel zout tot ze zacht en vochtig zijn en meng er een flinke eetlepel salcha door.

Stort de stukjes pompoen in een ovenvaste schaal, bedek ze met een laag uien en giet er ruim olijfolie overheen. Bak de pompoen een uur en een kwartier in een voorverwarmde oven op 180 graden en leg er de eerste drie kwartier een stuk aluminiumfolie over om te voorkomen dat de ui te donker wordt.

Serveer met een dot volvette Turkse yoghurt, een scheutje olijfolie met chilipeper en wat losse chilivlokken. Yummie toch?!

N.b. Rick heeft uiteraard een kookboek gemaakt van deze ‘gastronomic roadtrip’: check de BBC site

1 Comment

  1. Ik heb er al eens eerder over geblogd en het is met stip het meest bekeken blogje; lamsvlees dat 7 uur gegaard is. Dit is een heel klassiek Frans gerecht. Het vlees wordt boterzacht en valt zo van het bot af. Het vlees kun je gewoon in de oven zetten en je hoeft het alleen maar een keer of twee om te draaien, verder heb je er nauwelijks omkijken naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *