prikbord
Leave a comment

Brandnetelparadijs

Vanmorgen hebben we ons wild geplukt. Aan brandneteltopjes. Gewapend met tuinhandschoenen hebben we vlak bij de Waterpartij in Den Haag een flink stuk bos te grazen genomen en er nagenoeg alle brandnetels onthoofd. Nou is dat in het geval van brandnetels niet zo erg want het plantje groeit gewoon door. Sterker nog, je kunt deze gruweldaad later in het seizoen nog een paar keer ongestraft herhalen. Brandnetels zijn tough guys.

fotografie Annemarie Sabelis

fotografie Annemarie Sabelis

 

 

Ze zijn niet alleen tough, maar ook heel gezond. De opsomming van de goede eigenschappen die Laurette van Slobbe geeft in haar boek Eten en drinken met wilde planten, beslaat bijna een hele pagina. Brandnetels prikkelen de stofwisseling en zuiveren het bloed. Ze bevatten veel eiwitten, zijn rijk aan mineralen en vitamines zoals vitamine C, B en A. Brandnetels zijn ook waardplanten voor vlinders en voedsel voor wel 100 soorten insecten. Bovendien kun je met een aftreksel van brandnetels (gier) je tuin bemesten. Veelzijdig plantje dus. Het boek is trouwens een absolute aanrader voor wie het hele jaar rond wil weten wat wild te plukken.

Maar, we troffen in de berm van ons stukje bos niet alleen heel veel mooie jonge brandnetels aan, er bloeide ook paarse, witte en de zeldzame gele dovenetel, speenkruid en hondsdraf. En al die bloemetjes kun je eten. De grappige bonte blaadjes van gele dovenetel trouwens ook, net als de glanzende blaadjes van speenkruid. Van die laatste moet je de hoeveelheid beperken en alleen de jongste blaadjes eten want daar zit een giftig stofje in. Geen probleem hoor, mits je er geen handen vol van in je salade doet.

Uiteraard inspireerden onze vondsten tot koken. En dat hebben we na een uurtje plukken en tussendoor even koffie drinken in de zon op de grond naast het fietspad, de rest van de ochtend gedaan. Want met een emmer of twee aan brandnetels en een flinke hand bloemetjes, kun je best veel ‘bermfood’ maken. Check ons blog de komende weken!

Weten waar je wat te plukken valt? Check www.wildplukken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *