van de jager verzamelaar

Brandnetelsoep

wildplukken-brandnetel-soep

fotografie Annemarie Sabelis

 

Aan dit soepje hoef je je mond niet te branden, tenminste, als de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. Want aan de brandnetels zal het niet liggen, ha ha!

Neem als je gaat wandelen handschoenen mee en een tasje en pluk de topjes van alle brandnetels die je tegenkomt. Een tasje vol heb je zo bij elkaar. Omgerekend heb je aan een litertje topjes genoeg.

 

Snipper een paar sjalotjes en een teentje knoflook en bak ze glazig in een flinke klont boter van een gram of 30. Breng op smaak met zout en peper en doe er een ietwat volle eetlepel bloem bij.

Roer de bloem door de uien, laat een minuutje meebakken en giet er dan beetje bij beetje een liter kippenbouillon bij. Roer steeds goed zodat er geen klontjes ontstaan in de soep. In plaats van kippenbouillon kun je ook heet water nemen en daarna 1,5 blokje kippen- of groentebouillon in de soep verkruimelen.

Hak de brandneteltopjes fijn en roer ze door de soep. Maak de soep af met een flinke scheut slagroom en versgemalen zwarte peper. Mocht je dat lekkerder vinden, pureer de soep dan met de staafmixer. Dan wordt ie wat fijner. Kwestie van smaak.

Wil je een wat dikkere soep, kook dan een flinke in kleine blokjes gesneden aardappel mee en doe de topjes brandnetel er pas bij als de aardappelblokjes gaar zijn.