van de groenteboer

Brochette van wilde paddenstoelen, polenta, kervelwortel, salie en sjalotjes

spiesjes-polenta-paddenstoelen-salie-ui-vegetarisch-kerst

fotografie Annemarie Sabelis

Brochettes hebben in mijn ogen iets ouderwets feestelijks. Waarschijnlijk omdat ze al zo lang meegaan en toch nooit heel gewoon geworden zijn. Het leuke van brochettes is dat je er van alles op kan prikken, mits de garing van dat alles ongeveer even lang duurt. Kervelwortel, een ‘new kid on the block’ onder de wortels, is knapperig en notig van smaak en heeft net als de paddenstoelen en sjalotten maar kort nodig. Geen kervelwortel? Neem dan een sappige knolselderij. De polenta is natuurlijk al gaar en kun je van te voren klaarmaken. Kies de snelkookvariant of als je van ambachtelijk houdt doodgewone polenta waar je stevig in moet blijven roeren. Maar ja, daar heb ik dan weer lol in.

 

Voorbereiden

Kook de polenta gaar in water met een bouillonblokje en breng hem op smaak met geraspte Parmezaanse kaas en een flinke lik roomboter. Stort de polenta op een houten plank of vetvrij papier uit tot een plak van 2 à 3 centimeter dik en laat opstijven.

Schil ranke dunne sjalotten, die garen sneller, borstel de paddenstoelen zonodig schoon en snijd de kontjes eraf. Ik gebruikte blauwzwammen, duinvoetjes en shiitake. Schil de kervelwortels en snijd ze in stukjes van 2,5 bij 2,5 centimeter en doe hetzelfde met de polenta. Rijg op één brochette 2 stuks elk van de ingrediënten en besprenkel met olijfolie en grof zout.

Maken

Rooster de brochettes een minuut of 10 op de bbq of grillplaat op het gasfornuis tot de sjalotten glazig en zacht zijn en serveer bestrooid met een beetje geraspte Parmezaanse kaas.

Wijntips van Vino Vero
  • Bodegas Puelles – macabeo (viura) 2016, Rioja, Spanje. Stevig Spaans wit, floraal en aromatisch gaat goed samen met verschillende witvlees gerechten.
  • Weingut Bäcker – Rose halbtrocken 2016, Ahrtal, Duitsland. Eenvoudige rose die door een beetje restsuiker goed past bij iets rijkere en gekruide gerechten.