van de groenteboer
Leave a comment

Broodje gebakken zuurkool met Comté, ‘krokante’ van walnoten en rozijnen en gegrild spek

Mijn kerel eet graag een boterham met zuurkool: een boterham belegd met een restje opgebakken zuurkoolstamppot. Kreeg hij vroeger thuis ook. Dit is een aangeklede versie van een boterham met zuurkool: zoet, zuur en zout tegelijk. Prima als eenvoudige avondmaaltijd of uitgebreide lunch. En de vega’s onder jullie kunnen de spek gewoon weglaten want de Comté, een Franse bergkaas met een romige en nootachtige smaak, geeft deze tosti de luxe genoeg body. 

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • pondje zuurkool uit het vat
  • 2 ons Comté in plakken
  • ons iets dikker gesneden ontbijtspek
  • 8 boterhammen
  • handje walnoten en rozijnen
  • (gerookte) paprikapoeder, kaneel, zout, suiker
  • milde olijfolie en een beetje boter

broodje zuurkool-078

Tip: de zuurkool eerst zacht bakken is echt een must want de smaak wordt er zachter en voller van.

  • Zet een pan op het vuur met wat boter en bak hierin heel zachtjes de zuurkool Neem hiervoor een kwartiertje de tijd.
  • Bak intussen een paar plakjes gerookte ontbijtspek tot ze uitgebakken, donker en knapperig zijn.
  • Vermaal een handje walnoten en rozijnen met een mespunt gerookte paprikapoeder, snuf kaneel, zout, schepje suiker en een scheut milde olijfolie tot een grove krokante saus.
  • Beleg de boterhammen met de zuurkool en verdeel er de  saus van walnoten en rozijnen over, een paar plakjes Comté en wat verkruimeld spek.
  • Maak er dubbele boterhammen van en bak die in een beetje boter op zacht vuur tot ze lichtbruin zijn en de kaas gesmolten is. Meteen opeten want warm zijn ze het lekkerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *