van de groenteboer

Broodpudding met kweeperenjam, amandelen, medjoul dadels en crème anglaise

brood-pudding-kerst-toetje

fotografie Annemarie Sabelis

Dit is echt een heerlijke toet die vast bij iedereen in de smaak valt. Het klinkt misschien wat gewoontjes maar dat is deze pudding echt niet. En met de crème anglaise wordt ie onweerstaanbaar. Type toetje waar je met je lepeltje maar uit blijft pikken tot er helemaal niets meer van over is.

Wees bij het maken van de crème anglaise alert want deze vanillesaus kan gaan schiften. Dreigt dit te gebeuren, houd de pan dan in een kom met koud water en klop de crème met garde als een dolle. Zeker weten dat ie dan weer mooi egaal wordt. Deze hoeveelheden zijn trouwens genoeg voor 8 personen.

 

Broodpudding

Snijd een oud stokbrood in sneetjes. Ik laat het stokbrood altijd snijden bij de bakker, wel zo makkelijk. Besmeer alle sneetjes aan beide zijden met roomboter. Maak sandwiches door de helft van de sneetjes te besmeren met kweeperenjam en er een beboterd sneetje op te plakken. Snijd de sandwiches in de breedte door de helft en plaats ze met de rechte snijkant naar beneden schots en scheef in een beboterde ovenschaal. Proppen mag!

Meng 50 gram amandelen die je in de lengte door de midden hebt gesneden, 5 in piepkleine stukjes gesneden medjoul dadels, 75 gram rozijnen in warm water geweekte rozijnen, een theelepel kaneel, ½ theelepel nootmuskaat en strooi het over en tussen het brood.

Klop 5 eieren los met 250 ml slagroom, 3 eetlepels pastis en 30 gram suiker en schenk het mengsel over het brood. Besmeer het brood aan de bovenkant rijkelijk zachte boter. Laat de  broodpudding een kwartiertje staan voor hem 45 minuten bakt in een op 170 graden voorverwarmde oven. Serveer de broodpudding lauwwarm of koud met de crème anglaise. 

Crème anglaise

Snijd een vanillestokje open, schraap het merg eruit en roer dat door 1 liter volle melk. Breng de melk op zacht vuur aan de kook.

Klop ondertussen met een garde 6 eierdooiers met 150 gram suiker tot een romige massa en giet daar de hete melk beetje bij beetje bij terwijl je blijft kloppen.

Doe de melk met de eierdooiers terug in de pan en laat de crème op laag vuur indikken terwijl je blijft roeren. Haal de crème net voor hij begint te koken van het vuur. Let op, dit is spannend want de saus gaat schiften als hij te heet wordt. Stop liever te vroeg dan te laat. Of doe zoals ik getipt heb en klop de geschifte crème stevig met een garde terwijl je de pan in een kom koud water houdt. Dan komt het meestal goed.

Bedek de crème met plastic folie zodat er geen vel op komt en laat afkoelen.