van de groenteboer

Caponata op z’n Hollands

caponata op z'n Hollands

fotografie Annemrie Sabelis

De Italiaanse chef Giorgio Locatelli roemt de Siciliaanse caponatas. Ze verbeelden volgens hem de rijke geschiedenis van het eiland in de groenten die er in overvloed groeien en die een explosie van zoete en zure smaken produceren waar je nooit genoeg van krijgt.  Pff, probeer daar maar eens aan te tippen!

Toch is het me gelukt een lekkere caponata te maken met een gouwe ouwe van Hollandse bodem: koolrabi. Ik hoop dat dit smaakbommetje tot je favorieten gaat behoren!

En in Sicilië maken ze caponata ook gewoon van wat er in de koelkast ligt. Laat je dus vooral niet beperken tot de groenten uit dit recept en experimenteer er lustig op los. Zorg wel voor een zoetje en een zuurtje.

 

Snijd een rode ui en 4 stengels bleekselderij in stukjes en bak ze zacht in de olijfolie samen met een handje lekkere groene olijven. Roer er na een minuut of 10 een flinke scheut rode wijnazijn en een eetlepel suiker door en zet het vuur hoog. Laat het mengsel even goed heet worden en haal daarna de pan van het vuur.

Schil een stuk of 3 mooie verse chioggia bietjes en snijd ze in kleine blokjes. Bak de blokjes in ruim olijfolie tot ze beetgaar zijn en haal ze met een schuimspaan uit de pan. Bak daarna 1 of 2 courgettes in de olijfolie beetgaar en haal ze uit de pan. Doe tot slot hetzelfde met de koolrabi. Vergeet de groenten niet te zouten!

Doe de gebakken groenten samen met een handje rozijnen bij de bleekselderij en de ui en schep alles goed door elkaar. Geef de caponata flink wat zwarte peper en misschien nog een beetje zout en laat haar een uur of wat afgedekt met plastic buiten de koelkast op smaak komen.

Serveer de caponata met wat grof gehakte geroosterde witte amandelen en fijngehak loof van wilde venkel of dille.

dit recept hebben we gemaakt voor www.ecoville.nl