van de visboer

Ceviche van zeeduivel met rode en witte grapefruit, bloedsinaasappels, minneola en roze pepers

 

ceviche-van-zeeduivel-met-citrus

fotografie Annemarie Sabelis

 

Dit is een ceviche nieuwe stijl. Een extreme versimpeling van de ceviche uit een oeroud kookboek van Latijns Amerika dat ik al tig jaar in de kast heb staan. In die Peruaanse ceviche wordt ook witte wijn en azijn gebruikt en ik vermoed zomaar dat ie een stuk zuurder is dan deze ‘light’ versie. Maar light of niet, de vis gaart evengoed in het citrussap en de smaak is top. Niet zo vreemd want zeeduivel is een super smakelijke vlezige vis, ook rauw. En het is een vis die zwaar bevist wordt. Reden genoeg om zeeduivel dus maar heel af en toe op het menu te zetten. Dit is pure luxe. En dan loont het zeker om zeeduivel rauw te eten want slinken doet ie nauwelijks.

 

Snijd de schil van de citrusvruchten van boven naar beneden los van de vrucht en neem alle wit van de binnenkant van de schil mee. Snijd daarna het vruchtvlees tussen de vliesjes uit zodat je prachtige vliesloze partjes citrus hebt. Snijd de partjes in kleine stukjes en vang het sap op.

Snijd een stukje zeeduivel van 2 ons in ragfijne plakjes en meng die met de stukjes citrus, het sap, wat druppels olijfolie, wat grof zout en een theelepeltje roze peperkorrels. Laat de ceviche een uurtje garen en op smaak komen en serveer met een frisse witte wijn als borrelhapje. Dat wordt smullen!