van de groenteboer

Cheese burger van bonen met salsa met Mexicaanse dragon

 

 

bonen-cheese-burger

fotografie Annemarie Sabelis

Van deze bonenburger is gesmuld door een hele verzameling brugklassers van de creatieve master Koken van het Haags Montessori Lyceum. Groot was de schok toen bleek dat ze echt met bonen aan de slag moesten maar ze hebben zich kranig gehouden. En toen het resultaat er eenmaal was allemaal geproefd en eerlijk toegegeven dat hij heerlijk was. Zo blij met deze waardering!

 

Omdat er nogal wat ingrediënten in deze burgertjes zitten, heb ik ze heel ongebruikelijk, even op een rijtje gezet. Wil je wat meer? Doe dan de hoeveelheden maal 1,5. Het is lekker om de bonen zelf te koken maar niet noodzakelijk. Het merk Bio idea verkoopt gemengde bonen in blik en die zijn prima. De beluga linzen moet je vooral wel zelf een kwartiertje in ruim water met zout beetgaar koken voor een lekkere stevige structuur en een goede bite.
Mexicaanse dragon wordt ook wel Anijsafrikaantje genoemd en smaakt, je raadt het al, anijsachtig. De gele bloemen zijn niet alleen mooi maar ook nog eens eetbaar. Fijn plantje dus!

 

Nodig voor 4 kleine burgers

  • 50 gr gare beluga linzen (15 gr rauwe linzen = 1 volle eetlepel)
  • 50 gr gare witte bonen (= 2 volle eetlepels)
  • 50 gr gare kikkererwten (= 2 volle eetlepels)
  • 50 gr geraspte courgette met schil (ongeveer ¼ courgette)
  • 10 gr havermout (2 afgestreken eetlepels)
  • 1 heel fijn gesnipperde bosui
  • 1 teentje geperste knoflook
  • 20 gr hakte pistache nootjes of amandelen
  • klein handje rozijnen
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 kaiser broodjes
  • 2 plakken kaas
  • handje cherry tomaatjes
  • beetje Mexicaanse dragon of verse koriander
  • verse rode peper
  • paar blaadjes sla

Haal het kontje van de bosui en snijd de bosui in ragdunne plakjes en daarna in hele fijne snippers. Rasp de courgette en meng de courgette, havermout, bosui en het geperste teentje knoflook door elkaar.

Laat de bonen heel goed uitlekken, even drogen aan de lucht en prak ze grof met een vork en meng ze samen met de beetgare beluga linzen door de courgette en havermout. Scheid een ei en roer de eierdooier door het bonenmengsel. Bewaar het wit voor een ander gerecht.

Hak een handje pistache nootjes fijn en schep die door het bonenmengsel. Breng het mengsel op smaak met een mespuntje chilipoeder, een flinke snuf zout, wat zwarte peper, een handje rozijnen en Parmezaanse kaas en maak met schone handen 4 burgers van het bonenmengsel. Doe een laagje broodkruimels in een diep bord en paneer de burgers voorzichtig rondom.

Verhit een laag olijfolie in een kleine koekenpan. Bak de burgers aan beide kanten een minuut of 4 bruin en krokant op matig vuur. Let erop dat het niet te snel gaat, zet zonodig het vuur zacht.

Halveer voor de salsa de cherry tomaatjes, verwijder de zaadjes en snijd ze klein. Meng de tomaatjes met wat fijngehakte Mexicaanse dragon of verse koriander en een snufje zout.

Beleg de helften van de kaiserbroodjes met een blaadje sla, 2 bonenburgertjes, een plakje kaas en een flinke schep salsa en zo je wilt, een paar ringetjes verse rode peper en klaar is je cheese (bonen)burger.