van de groenteboer

Chutney van vijgen of pompoen

Oké, ik geef toe dat het niet heel waarschijnlijk is dat je te maken krijgt met een overdaad aan vijgen. Maar mij overkwam het wel. Door de zonnige laatste weken van oktober zat ik opgescheept met pak ‘m beet 100 diep paarse rijpe vijgen. En eenmaal geplukt en geraapt zijn vijgen uiterst kwetsbaar.

 

chutney-van-vijgen-of-pompoen

fotografie Annemarie Sabelis

 

Nood aan de man dus. Want na drie tartes tatin en de zoveelste salade van vijgen met geitenkaas, was de voorraad vijgen nog maar nauwelijks geslonken. En dan is ‘s avonds laat nog even een chutney maken, eigenlijk een prima optie. Chutney maken is namelijk niet ingewikkeld.

Maar, denk niet dat je per se vijgen nodig hebt voor een lekkere chutney. In dit recept kan je de vijgen vervangen door pompoen. Niets aan de hand. En de hoeveelheden halveren, kan uiteraard ook. 

 Zet 400 gram fijngesnipperde uien op het vuur met een halve liter natuurazijn en roer er 2 theelepels gemberpoeder (of 2 eetlepels verse geraspte gember), 2 theelepels mosterdzaad, 1 theelepel pittige paprikapoeder, ½ theelepel gemalen kruidnagel en een ½ theelepel zwarte peper door en breng aan de kook. Doe er 800 gram in stukjes gesneden pompoen, 3 in stukjes gesneden appels, 2 handjes rozijnen en 250 gram suiker bij en laat het mengsel een half uurtje zachtjes koken met de deksel van de pan. Was 4 jampotten en de bijbehorende deksels met soda en heet water, laat ze omgekeerd drogen op een schone theedoek en schep de chutney erin. Zodra de chutney is afgekoeld, kun je ‘m gebruiken. Hij smaakt heerlijk bij kaas, gevogelte of wild.

Gebruik je vijgen in plaats van pompoen? Doe die er dan pas bij als de uien, appels en kruiden al een minuut of twintig hebben gekookt want dan blijven de vijgen nog detecteerbaar. En, de versie met vijgen smaakte me heel goed bij hazenrug…………