van de groenteboer

Clafoutis met pruimen

mirabellen-pruimen-clafoutis-toetje

fotografie Annemarie Sabelis

 

Om het staartje van het pruimenseizoen te vieren, een recept voor een clafoutis, één van de makkelijkste toeten die ik ken. Op flaflip na dan. Ik maakte deze clafoutis met mirabellen, het zoetste en lekkerste pruimpje dat ik ken. Het fijne van dit gerecht is dat je er pruimen voor kunt gebruiken die net iets minder mooi of vers zijn dan je zou willen om ze gewoon rauw te eten. En in het voorjaar kan je ‘m maken met kersen. Handig toch?

 

Verhit de oven voor op 180 graden.

Klop 2 eieren los met 70 gram suiker en 2 eetlepels bloem en zo je wilt, een paar druppels vanille essence of de inhoud van een vanillestokje.

Meng 20 cl melk met 150 gr crème fraiche en voeg dit al roerende bij de losgeklopte eieren met bloem.

Beboter 4 bakjes en leg in elk bakje een stuk of 5 pruimpjes. Als je grotere pruimen gebruikt, halveer ze dan en haal de pit eruit. Misschien is het zelfs lekkerder om ze in vieren te snijden als het echt joekels zijn.

Giet het beslag bij de pruimpjes en bak de clafoutis een minuut of 20 à 25  tot ze gaar zijn en de bovenkant licht gekleurd is. Bestrooi de hete clafoutis met een beetje suiker als je dat lekker lijkt en serveer lauw of koud.