van de visboer

Coquilles met beluga linzen, vanille boter, geroosterde venkel en olie van gerookte paprika

coquilles-met venkel-en-beluga-linzen

fotografie Annemarie Sabelis

Voor de Paasbruch is dit een uitstekend gerecht, chique, vullend en verantwoord. Wat wil je nog meer. En uiteraard ook te doen voor de iets minder geoefende thuiskokkies. Ik geef de precieze hoeveelheden erbij, dan wordt het nog makkelijker. Coquille in het bakje….

Beluga linzen zijn die mooie glanzende zwarte linzen, te koop bij o.a. Ekoplaza. Linzen du Puy zijn donkergroene Franse linzen, net zo bijzonder en lekker nootachtig van smaak.

Voor 8 personen

400 g beluga linzen (du Puy linzen zijn ook goed)
24 coquilles
5 venkelknollen
1 theelepel venkelzaadjes
2 vanille peulen of een theelepel vanillepoeder
150 g roomboter
3 dl milde olijfolie

1 theelepel gerookte paprikapoeder
knoflook
grof zeezout
Voorbereiding

Snijd 2 vanillepeulen open, schraap de inhoud eruit en meng die door 150 gram zachte roomboter.

Kook de linzen beetgaar in ruim water met zout, giet ze af en schep de vanilleboter door de linzen. Let op, echt stoppen als ze beetgaar zijn anders vallen ze uit elkaar en verliezen ze hun lekkere bite. Beter iets te hard dan te zacht!

Snijd de venkel in ragfijne plakjes, vermeng ze met wat olijfolie, zout, venkelzaadjes en een fijn geperst teentje knoflook en gaar ze een minuut of 7 in de oven onder de gril. Blijf er bij opdat puntje van plakjes niet aanbranden!

Verwarm de olijfolie in een pan en doe er 2 in plakjes gesneden teentjes knoflook bij. Laat de knoflook een paar minuten trekken in de hete olie maar laat ze niet bruin worden. Haal desnoods het pannetje van het vuur. Verwijder de plakjes knoflook uit de olie en bewaar ze. Roer een theelepel gerookte paprikapoeder door de olie.

Serveren

Verwarm de oven op 150 graden en warm de geroosterde venkel in de oven op. Warm de linzen heel zachtjes op in de vanilleboter in de pan. Zet ook de borden in de oven om op te warmen.

Bak de coquilles in 3 minuten aan beide kanten lichtbruin in een beetje olijfolie. Doe het voorzichtig want het is heel delicaat vlees!

Maak van de gegrilde venkel een open cirkel op de borden en leg een schep linzen in het midden en daar bovenop de coquilles. Besprenkel de coquilles rijkelijk met de paprika-olie en maak het plaatje af met een plakje knoflook en een eetbaar bloemetje, in dit geval was het een afrikaantje, of iets anders stemmigs.