van de groenteboer

Curry van mungbonen met munt raita

 

curry-van-mungbonen-met-munt-raita

fotografie Annemarie Sabelis

Al eens kennisgemaakt met deze grappige groene boontjes? Ze houden een stevige bite en de smaakt en tekstuur lijken op die van beluga linzen. Ik was er bijzonder gecharmeerd van! Nog een voordeel, je hoeft ze niet te weken en ze zijn binnen het half uur gaar. Een fijne voor een volwaardig door-de-weeks maaltje vegetarisch als je het mij vraagt.

 

Breng 125 g mungbonen (dat is genoeg als bijgerecht of lunch voor 4 personen) met 3 keer het gewicht aan water, 375 ml dus, aan de kook en doe 1 theelepel kurkuma en 1 theelepel chilipoeder bij het water. Laat de mungbonen zachtjes koken. Doe er na 20 minuten 2 aardappels bij die je in mooie kleine blokjes hebt gesneden.

 

mungbonen-product

Mungbonen

Voeg er als de aardappels bijna gaar zijn, 2 dl kokosmelk of -room bij, wat je lekkerder vindt, 1 theelepel palmsuiker, een snuf zout en een in stukjes gesneden groene Spaanse peper waarvan je de zaadlijsten hebt verwijderd. Laat de bonen nog heel even koken en check steeds de gaarheid want ze mogen echt nog stevig zijn. Probeer het barsten van de mungbonen nèt voor te zijn want dan worden ze wat waterig. Dat lukte mij deze keer dus net niet!

Serveer de curry met tortilla’s of naan, verse koriander en raita met munt, dat is simpelweg een lekkere Griekse of Bulgaarse yoghurt met wat gesnipperde munt, een mespuntje zout en een mespuntje suiker. Easy does it again.

N.b. de salade van koolrabi met limoen en rode peper smaakt hier vast heerlijk bij!