artikelen

De laatst boontjes….

peulen en bonen

fotografie Annemarie Sabelis

We zitten in staartje van het bonenseizoen. Nog een maandje om te genieten van wat de ‘extended’ bonenfamilie ons te bieden heeft. We kunnen ons buikje nog rond eten aan naaldbonen, beter bekend als Franse boontjes of harticots verts en aan snijbonen en pronkbonen, een wat grovere versie van de gewone snijboon. Maar ook aan allerhande soorten sperziebonen, zoals prinsessenbonen, slabonen, boterbonen en spekbonen, een wat vlezige en ruwere variant van sperziebonen. Deze dikke jongens hebben niet alleen een smakelijke peul maar zijn ook nog eens goed gevuld met boontjes in subtiele wit-, grijs- en groentinten. Die krijg je er gewoon bij. Veel waar voor je geld dus. En dat geldt ook voor de verse borlottibonen  met hun roze spikkels en de witte coco de Paimpol uit Bretagne want die zijn nu heel betaalbaar. De wat exotischere soorten van dit moment zijn verse sojabonen en lupinebonen waarbij lupinebonen milieutechnisch in het voordeel zijn omdat ze niet van zo ver komen. Lastig is wel dat lupinebonen nog maar op kleine schaal in Nederland geteeld worden.

Struik- en stokbonen

Deze laatste boontjes van het seizoen zijn onder te verdelen in lage en hoge bonen, oftewel, in struik- en stokbonen. Veruit de meeste sperziebonen en alle naaldbonen groeien aan struiken en snijbonen groeien op stokken van tot wel 2,5 meter hoog en worden met de hand geplukt. Dat verklaart waarom de prijs van stokbonen hoger is dan van die van struikbonen. Voor bijna alle bonen geldt dat ze jong geplukt het lekkerst zijn omdat ze dan zijn fijn mals en draadloos zijn. Let daar op als je ze koopt.

Bonenkalender

Met het oog op het volgend jaar, zet ik alvast op een rijtje wanneer je welke bonensoort kunt verwachten. Kun je je gedegen voorbereiden op wat er op bonengebied komen gaat!

In the meantime, stick to bonen in blik, gebruik gedroogde bonen of neem je toevlucht tot de diepvries.

prinsessenbonen, sperziebonen en snijbonen

fotografie Annemarie Sabelis

Soorten en maanden
  • Sugarsnaps: februari/maart import
  • Peultjes: februari/maart import, april/mei kas, juni
  • Doperwten: april/mei import  juni/half juli
  • Tuinbonen: april/mei import, juni/half juli
  • Kapucijners: juni/juli
  • Borlottibonen: juni import
  • Sperziebonen: juli/augustus/september
  • Spekbonen: half juli/augustus/september
  • Snijbonen: juli/augustus/september
  • Boterbonen: augustus/september
  • Prinsessenbonen: augustus/september
  • Naaldboontjes: augustus/september
  • Coco de Paimpol: augustus import Bretagne
  • Lupinebonen: augustus/september
  • Sojabonen: september import

*** Let wel, het weer kan altijd roet in het eten gooien, knoop dus vooral vaak een gesprekje aan met je groenteboer voor ‘inside information’.