van de groenteboer
comments 2

Sushi deconstructed met hiziki

We noemen het thuis ‘deconstructed sushi”. Het is een makkelijke manier om sushi te maken en prima te doen op een door-de-weekse dag. Als je drie kwartier koken oké vindt tenminste. Deze keer heb ik er Hiziki (zeewier) bijgedaan omdat ik de stevige ‘bite’ ervan erg lekker vind. Hiziki ook wel Hijikia fusiforme of zeespaghetti genaamd, moet je wel even weken en apart bereiden. Weinig tijd? Dan kan je in plaats van hiziki een nori-vel dubbelvouwen en in flinterdunne reepjes knippen. Dan ben je in een half uurtje klaar. 

 

sushi bowl ziziki-5

Hiziki met wortel

Week voor 2 personen ongeveer 10 gram gedroogde hiziki een kwartiertje. Snijd ondertussen een paar wortelen in luciferreepjes. Bewaar het weekwater en knip de uitgelekte Hiziki in stukjes en roerbak die in sesamolie samen met de reepjes wortel. Doe er een scheutje weekwater bij en laat de hiziki met deksel op de pan een kwartiertje sudderen. Breng de hitziki op smaak met Japanse sojasaus en mirin (rijstwijn) en zet apart.

Sushi deconstructed met hiziki

Was voor 2 personen een half pond sushirijst tot het waswater helder is en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.  Verwarm voor een sushi marinade 4 eetlepels rijstazijn in een pannetje en los daarin 1 eetlepel suiker en een theelepel zout op. Laat de gare rijst in een zeef uitlekken en schep het over in een wijde kom.  Laat de rijst even uitwasemen voor je er de sushi marinade doorheen roert.

Scheur een ons oesterzwammen in repen en roerbak ze kort in een beetje olie. Halveer een halve komkommer, schraap met een lepel de zaadlijst eruit en snijd hem in halve maantjes. Ontvel, ontpit en halveer een avocado en snijd de  helften in repen. Besprenkel de avocado met een paar druppels citroensap om het bruin worden tegen te gaan.  Snijd 1,5 ons zalm in mooie plakken.

Verdeel de sushirijst over twee kommen en drapeer de komkommer, avocado, oesterzwammen, zalm en hiziki met wortel er over. Strooi er als laatste geroosterd sesamzaad en wat gesnipperde lente-uitjes overheen en geniet!

Je kunt er een vegetarische versie van maken door de zalm te vervangen door shiitake of silken tofu.

2 Comments

 1. Marie Louise says

  Ha dames,
  Bedankt voor dit recept.
  Dit gaat spoedig bij ons op tafel komen! Eens kijken of ik mijn gezin zo toch aan de Hiziki krijg.
  Groet,
  Marie Louise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *