van de groenteboer

Een Hollands-Australische versie van dukkah

Jaren geleden, toen Annemarie in Perth in Australiē woonde, was ze aangenaam verrast toen vrienden, met wie ze uit picknicken ging, haar het brood lieten dippen in olijfolie én in een specerijenmengsel. Dit heerlijke mengsel, waarvan de smaak het midden houdt tussen ‘nootachtig’ en ‘kruidig’, draagt de naam dukkah en is Egyptisch van oorsprong. Het is heel simpel zelf te maken.

 

collage dukkah-2 sal-t-

 

Schrik niet van deze waslijst aan ingrediënten! Wij vinden dat een beetje variëren met de samenstelling best mag……doe dat dus gerust!

  • 50 gr. hazelnoten
  • 25 gr. pistache noten
  • 25 gr. amandelen
  • 10 gr. kikkererwten
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel zwart sesamzaad
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel rode pepervlokken (pul biber)
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1/2 theelepel zwarte peperkorrels

Rooster de rauwe kikkererwten 10 minuten in een hete koekenpan tot ze droog zijn en je ze redelijk makkelijk kunt doorbijten. Vermaal ze in een stenen vijzel. Wees voorzichtig want je kunt je kiezen of kroon op deze jongens breken!

Doe de rest van de ingrediënten in de koekenpan en rooster ook die een minuut of 5. Schep de noten en kruiden steeds om tijdens het roosteren.

Verpulver alle ingrediënten eveneens in een stenen vijzel, beetje bij beetje. Schep een deel van het mengsel op een schaaltje en serveer het samen met een schaaltje goede extra vergine olijfolie en lekker boers brood. Dip het brood in de olie alvorens je het door de dukkah haalt en oppeuzelt!

let op! dit mengsel blijft ongeveer 1 week goed in een goed afgedicht bakje.

P.S. De olijfolie in dit recept is Grieks en komt uit de Haagse buurtwinkel van Geert-Jan! En de dukkah blijft maximaal 2 dagen op smaak.