van de groenteboer

Een toet voor in de pruimentijd

pannacotta-met-pruimen

Fotografie Sabelis en Heeneman

De uitdrukking ‘tot in de pruimentijd’ dateert uit de Renaissance en is bedacht door P.C. Hooft en zijn vrienden. Zij zeiden bij wijze van afscheid tegen elkaar “tot in de pruimentijd’,  waarmee ze tot de volgende zomer bedoelden. Zo luidt althans een verklaring van het Genootschap Onze Taal.

Zeker is wel dat veel pruimensoorten aan het einde van de zomer  rijp waarmee we ons dus nu in de pruimentijd bevinden. Het geluk wil dat die pruimensoorten zich goed laten combineren en prima smaken bij panna cotta. Een goeie toet voor nu dus!

 

Breng 400 ml. room en 375 ml volle melk  aan de kook samen met een theelepeltje vanillepoeder of een opengesneden vanillepeul, 50 gr. suiker en een scheutje eau de vie van pruimen of ander soort fruit.

Week  6 blaadjes gelatine (10gr.) 5 minuten in koud water tot ze slap zijn en roer ze door de room net voor deze begint te koken. Zet het vuur uit en giet de room in een maatbeker en zet die in een grote bak met koud water en ijsklontjes. Roer de panna cotta regelmatig zodat er geen vel op komt en verdeel ‘m na een uurtje als ie lauw is over 6 glaasjes. Laat de panna cotta tenminste 4 uur in de ijskast opstijven.

Halveer 6 of meer pruimen en leg op elke helft een vlokje boter en een theelepeltje bruine suiker. Gril de pruimenhelften een minuut of 10, halveer ze en verdeel ze over de glaasjes.