van de groenteboer
comment 1

Ensalada rusa ‘holandesa’

Toen ik jaren geleden in Spanje studeerde, was ensalada rusa één van mijn favoriete tapas. Dit is een versie die de tonijn die er traditioneel inzit, overbodig maakt.

ensalada-rusa-holandesa

fotografie Annemarie Sabelis

Het snijwerk en blancheren is best een klusje maar daar staat dan weer een simpel sausje van kant-en-klare mayonaise (Hellman lijkt het meest op de mayo die ze in Spanje gebruiken!) tegenover! En, kapucijners kun je natuurlijk vervangen door verse of diepvries doperwten.

Snijd vier worteltjes, drie stengels bleekselderij, twee meiknolletjes en vier aardappels in mooie kleine blokjes. Ik heb spunta aardappels gebruikt, dat zijn erg lekkere aardappels. Haal de roosjes zonder steeltjes van een kwart bloemkool en dop een half pond verse kapucijners (doperwten zijn ook prima!)

Blancheer alle groenten na elkaar kort in kokend water met zout. De kooktijd varieert tussen de vijf en tien minuten. Proef steeds even en zorg ervoor dat de groenten al dente blijven. Gebruik een schuimspaan om de groenten uit het water te halen.

Laat de geblancheerde groenten afkoelen op een theedoek (of in ijswater als je het echt serieus wilt aanpakken) en doe ze in een grote schaal.  Maak een saus van drie volle eetlepels mayonaise, één a twee eetlepels citroensap en zwarte peper en schep de saus voorzichtig door de groenten. Zet een uurtje in de ijskast en serveer koel.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *