van de groenteboer

Entre-nous van sweeties en bloedsinaasappels

Bloedsinaasappels zijn voor mij een lichtpuntje in de lange winter. Dit eenvoudige doch bloedmooie dessert -het woord toetje is in deze echt niet passend-  doet de bloedsinaasappel eer aan. En de combinatie met de aromatische bitterzoete sweeties is echt heel lekker. 

 

collage grapefruit entr-nous sal-t-1

Kun je geen sweeties vinden, gebruik dan witte of rode grapefruit als alternatief.

Snijd met een super scherp mes overlangs – van boven naar beneden dus – de schil van de sweeties en zorg dat er geen wit van de binnenkant van de schil achterblijft. Neem de sweeties in je hand en snijd de partjes tussen de vliesjes los. Het is een lastig klusje, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Echt! Verdeel de partjes over zoveel diepe borden als je nodig hebt. Reken op 1 sweetie per persoon.

Doe voor de bloedsinaasappelsiroop 1 kilo bloedsinaasappels  in partjes (ongeveer 450 gr.) samen met 175 gram suiker in een  pan met een dikke bodem en laat het mengsel zachtjes een minuut of 10 koken tot het stroperig wordt.  Druk tijdens het roeren steeds het sap uit de partjes. 

Giet de siroop met de sinaasappelpartjes door een zeef, druk het resterende sap uit de partjes en laat afkoelen. Verdeel de bloedsinaasappelsiroop over de borden: de zoete siroop zal zich mengen met de in vers sap badende sweetie. 

Let op,  de siroop zal door de pectine gaan geleren. Maak hem dus niet langer dan een paar uur van te voren.