van de groenteboer

Escalivada

fotografie Annemarie Sabelis

fotografie Annemarie Sabelis

Eigenlijk is het een hele simpele manier om aubergines en paprika’s klaar te maken. Je moet er alleen wel op tijd mee beginnen. De kunst van het maken van escalivada in de oven heb ik bij mijn Catalaanse vriendin Judit afgekeken. De teentjes knoflook en de uien erbij is mijn signature. Voor de broodnodige pit zullen we maar zeggen.

 

Verwarm de oven voor op 175 graden. Prik met een vork hier en daar wat gaatjes in 3 aubergines, leg ze samen met 3 paprika’s, 2 niet te grote uien en een paar teentjes knoflook in een vuurvaste schaal en schuif het geheel de oven in. Check na 45  minuten of de groenten gaar zijn. Een gare aubergine geeft mee als je hem indrukt en als de aubergine goed is, zijn de paprika’s en de uien dat ook! Schrik niet als de groenten een beetje geblakerd zijn, dat komt de smaak alleen maar ten goede.

escalivada maken

fotografie Annemarie Sabelis

Pel de aubergines door de schil van het vruchtvlees te trekken. Doe hetzelfde met de paprika’s. Hoe verser de paprika, hoe makkelijker hij zich laat pellen.  Oude paprika’s zijn een ramp! Snijd het gare en zachte vruchtvlees in repen en leg het op een schaal.  Giet een flinke scheut olijfolie over de groenten en voorzie ze van een flinke snuf zout.

Escalivada combineert super goed met witte bonen, vers of uit blik, gewoon opgewarmd of opgebakken in olijfolie met knoflook. Doe er nog een lekker stuk brood bij en je hebt voor 4 personen een volwaardige maaltijd!