wat schaft het seizoen?
comments 2

Eten wat het seizoen schaft: november

Heb je niet zo heel veel notie van wat in welke maand groeit en bloeit? En dus ook niet wat wanneer goed smaakt, betaalbaar en ruim voor handen is? Geen nood. Lees gewoon regelmatig de bioweetjes die mij worden ingefluisterd door Perry Falter van Ecoville.

 

In november is het gedaan met de Hollandse onder glas gekweekte vruchtgewassen als aubergine, paprika, courgette en tomaten. Er is simpelweg niet genoeg zonlicht en verwarmen of kunstmatig licht gebruiken is niet toegestaan in de biologische landbouw. Je kunt er gevoegelijk van uit gaan dat alles wat je vanaf nu aan tegenkomt is geïmporteerd: paprika’s, aubergines en komkommers uit Spanje, courgettes en tomaten uit Italië. Die komkommers, aubergines en paprika’s zijn verpakt in plastic. Dat komt omdat ze in gekoelde auto’s getransporteerd worden. En omdat vruchtgewassen niet van kou houden, krijgen ze een plastic jasje. Bewaar vruchtgewassen dan ook ook liever niet in de koelkast, dat gaat ten koste van de smaak. Sla soorten die als krop groeien, zoals eikenblad en frisee,  zijn ook niet meer voor handen. En wat fruit betreft, zacht fruit als bessen, pruimen, vijgen en druiven zijn er bijna niet meer. En op citrusvruchten moet je nog even wachten. Die zijn nog niet op kleur.

 

 Wat is er volop te krijgen in november?

 

Vrijwel alle soorten bollen, knollen en wortels. Rode, gele, witte en chioggia bieten zijn er weer. En allerlei kleuren penen en rettich. Maar ook herfstraapjes en spruiten, waaronder die grappige flowersprouts die op bloemetjes lijken.

En kolen, als groene kool, Bloemendaalse gele kool, een variant op groene kool en boerenkool, ook die prachtige paarse.

Eet je graag sla? Veldsla en ook postelein zijn prima vervangers voor kropsla én komen lekker van de koude grond.

En van ver, uit Sicilië om precies te zijn, worden nu heel veel San Marzano tomaten geïmporteerd. Volgens de Italianen de ultieme saustomaat.

Het fruit is nu van het wat exotischere soort zoals kakifruit, cherimoya’s, verse kokosnoot, mango’s, dadels en kiwi’s. Maar ook minder exotisch als mispels en kweeperen. En natuurlijk ook heel Hollands want alle handappels en -peren zijn inmiddels geplukt. Heel smakelijk zijn de Cox Orange Pippin of sterappeltjes. Ander fijn nieuws: hoogstam stoofappels als Zoete Ermgard en -peren als Saint Remy en Brederode zijn weer volop beschikbaar.

 

2 Comments

 1. Henk Ammerlaan says

  De stoofappel Ermgard, de lekkerste stoofappel die er naar mijn mening bestaat, is in Zuid Holland bijna nergens meer te koop, sterker nog bijna niemand weet wat dat voor een appel is!!
  Ik heb weer een leverancier gevonden. Het is de winkel van de familie Van der Kooij aan de Slootweg in Benthuizen (Vlak bij Zoetermeer). De appeltjes zijn van prima kwaliteit en ik eet ze met een paar aardappels en een Sucade lapje. (ook gestoofd) Een echte november en december maaltijd!
  Appeltjes: Schillen, doormidden snijden, klokhuis er uit, wassen en met een klein laagje water stoven (15 minuten) dan zijn ze al gaar. Vergeet niet om er een een staafje Kaneel bij te doen. Smullen maar!! Henk.

  • Marieke Heeneman says

   Ha Henk,

   Dank je wel voor de tip! Zal er langs gaan als ik in de buurt ben. Zou dat ook nu nog kunnen? Zal ook mijn groenteboer vragen. Scheelt mee een tripje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *