artikelen
comments 2

Fruit met impact

Fairtrasa bewerkt jpg-1

In Poeldijk zetelt het kantoor van Fairtrasa Holland B.V. Fairtrasa importeert biologische bananen, avocado’s, mango’s, limoenen en gember uit Zuid-Amerika en distribueert deze naar tal van supermarkten in Europa. No big deal dacht ik. Dit is er één van velen. Tot commercieel directeur Peter Abma mij de filosofie van het bedrijf uit de doeken deed. Ik weet nu dat Fairtrasa meer is dan gewoon importeur en het fruit meer dan gewoon fruit. Hier is sprake van ‘fruit met impact’.

 

Zwitserse founding father

Om te begrijpen wat Fairtrasa anders doet dan anderen, is een inkijkje in de ontstaansgeschiedenis een must. Aan de wieg van Fairtrasa staat Patrick Struebi, een Zwitser met Mexicaanse roots die zich het lot van de kleine avocado telers in zijn geboortestreek in Michoacán aantrok. Deze telers, meest arme zelfvoorzienende boeren, verkochten hun avocado’s met weinig winst op de lokale markt of aan tussenhandelaren. Het ontbrak hen aan kennis en middelen om de productie te verbeteren. Bovendien was de productie te kleinschalig en de opbrengst te gering om internationaal te verhandelen. Struebi heeft deze boeren geholpen de productie te verbeteren en zich te certificeren als biologische telers. Tegelijkertijd heeft hij hen aangemoedigd samen te werken om de tussenhandelaren te omzeilen en is hij op zoek gegaan naar een afzetmarkt in Europa. En die vond hij, met de hulp van Peter Abma. En zo vonden in 2005 de eerste biologische avocado’s van Fairtrasa hun weg naar de Nederlandse schappen, om daar niet meer uit te verdwijnen.

Three tier model

Van de werkwijze in Mexico heeft Fairtrasa zijn handelsmerk gemaakt: het ‘three tier model’. De belangrijkste succesfactoren van dit model zijn dat boeren met lokale expertise en stapsgewijs – in ‘three tiers’ – leren hoe ze zich op kunnen schalen tot kleine gecertificeerde biologische telers en hoe ze hun producten exporteer-klaar kunnen maken. Met deze hands-on aanpak gaat Fairtrasa verder dan andere bedrijven die fruit importeren, die handelen alleen met al gecertificeerde boeren. Dat deze werkwijze vruchten afwerpt, blijkt uit het gegeven dat het inkomen van de gecertificeerde telers in de gebieden in Colombia, Peru, Argentinië, Chili en de Dominicaanse Republiek waar Fairtrasa actief is, soms wel het tienvoudige is geworden. Dat komt niet alleen omdat de telers nu toegang hebben tot de internationale markt maar ook omdat er geen geld meer aan de strijkstok van tussenhandelaren blijft hangen en telers een gegarandeerde prijs voor hun producten krijgen. Door die minimumprijs is het ook makkelijker om geld opzij te zetten voor investeringen. Op mijn vraag of de boeren wel biologisch wilden telen, antwoordde Peter dat de boeren vaak al biologisch werkten omdat bestrijdingsmiddelen duur zijn. Het geld waarmee Fairtrasa de boeren ondersteunt en de lokale expertise betaalt, roomt ze af van de winst die ze maakt als ‘gewone importeur’ van biologisch fruit. Fairtrasa handelt namelijk ook wereldwijd vanuit tientallen supply offices met de grote jongens in het biologische fruit, net als vakbroeders Max Havelaar en Agrofair. Simpelweg om het hele jaar rond aan de vraag naar biologische fruit te kunnen voldoen.

Eigenwijs Grieks

Naast de avocado’s, bananen, mango’s, limoenen en gember van Fairtrasa, importeert Fairtrasa meloenen, kiwi’s en citrusfruit uit Griekenland. Peter heeft al jaren een bondje met een groepje telers in de Peloponnesos, eigengereide mannen en vrouwen die hij met veel geduld heeft ingewijd in de mores van het exporteren. In het begin, zo vertelde Peter, waren ze niet gewend om meloenen te selecteren op grootte en verstuurden ze hun handel wanneer het hen uitkwam. Niet handig want hun klanten willen meloenen nou eenmaal liever per stuk dan per kilo verkopen en accepteren daarom geen verschillende maten. De onregelmatige zendingen waren vooral ongunstig voor de onbehandelde sinaasappels omdat die veel minder lang houdbaar zijn dan hun niet-biologische broeders met een waslaagje vol hormonen die de houdbaarheid verlengen. Bovendien verpakten ze de sinaasappels zo dat ze geregeld door condens beschimmelden.

Inmiddels hebben de Grieken zich aangepast en geniet Peter van de contacten met zijn ‘best friends’ in Griekenland. Hij is er pas nog geweest, gewoon om even te onderstrepen dat ze partners zijn en te kijken hoe de vlag erbij hangt. Hij constateerde dat ze heel handig, rozenstruiken in de boomgaarden planten en aangetaste sinaasappels aan de boom laten hangen om schadelijke vliegen bij het fruit weg te lokken. Vooral de sinaasappels zijn erg in trek in Zweden, Denemarken en Nederland, gewoon omdat ze zo sappig en lekker van smaak zijn. De vraag is zo groot dat afname gegarandeerd is. En dat voor een gegarandeerde prijs waarvan de telers de helft in een gezamenlijk potje op zij zetten. Slim toch? Peter is tevreden

Verkoopadressen Fairtrasa

In Nederland zijn limoenen, mango’s, avocado’s en gember van Fairtrasa te koop bij Eko Plaza. Hun bananen en kiwi’s zijn verwerkt in de smoothies van La Place en de mango’s zitten vaak in pakketten van Odin. Alle producten van Fairtrasa zijn te koop op de biologische markten in Amstelveen, Haarlem en Leiden en bij Versman en De Vier Jaargetijden in Zoetermeer.

 

 

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *