van de visboer

Garnalen met tomaat, kerrieblad en citroenbasilicum

garnalen-met-tomaat-kerrieblad-en-citroenbasilicum

fotografie Annemarie Sabelis

Het is een misvatting dat basilicum voorbehouden is aan de Italiaanse keuken. Mochten ze willen! Denk alleen al aan Thaise basilicum en je weet het. Kemangi of citroenbasilicum, is weer een andere variëteit. Het is een kruising tussen gewone basilicum en Amerikaanse basilicum en wordt gebruikt in de keukens van Indonesië, Thailand en Laos. De blaadjes zijn mals en smaken heel fris naar citroen. Echt heerlijk. Je kunt ze, in z’n geheel of in stukje gesneden, het best pas op het laatst toevoegen dan behouden ze hun smaak, ook al kan citroenbasilicum beter tegen verhitten dan alle andere soorten basilicum. Citroenbasilicum is ook bekend onder de namen lao basil, thai lemon basil, daun ruku ruku, daun kemangi en manglak.

In dit gerecht zit nog een ander heel geurig blad, kerrie blad of in het Indonesisch, daun salaam. Bij de Chinese winkel is zijn verse kerrieblaadjes verkrijgbaar maar ook gedroogd. Als je het vers koopt, krijg je vaak een hele bos takken en kun je de blaadjes invriezen of zelf drogen, dan heb je ze weer voor een tijdje in huis.

 

Bak 2 of 3 grote garnalen per persoon op hoog vuur een minuut of 3 aan beide kanten in een beetje zonnebloemolie. Haal de garnalen uit de pan en zet ze apart.

Roerbak de kerrieblaadjes een halve minuut in dezelfde pan in de hete olie en doe er 2 flinke fijngehakte sjalotten bij. Houd het vuur hoog en voeg na een paar minuten 2 fijngehakte teentjes knoflook, een vingerkootje fijn geraspte gember, een theelepel venkelzaad en een theelepel kerriepoeder toe.

Roerbak alles weer een minuut of 2 en doe er dan 4 grote in stukken gesneden tomaten bij. Laat de tomaten op half vuur mee bakken en giet er zodra de tomaten zacht zijn een flinke scheut kokosroom bij. Roer alles goed om en leg de garnalen in de curry en laat ze even warm worden.

 

Roer op het laatst een handje fijngesneden blaadjes citroenbasilicum door de curry en strooi en nog wat hele blaadjes overheen. Eet smakelijk!