van de groenteboer

Gazpacho Andaluz

 

gazpacho-andaluz

fotografie Annemarie Sabelis

Gazpacho is één van mijn favoriete gerechten in de zomer. Ik houd van de scherpe smaak die gazpacho achterlaat in mijn keel en mond. Gazpacho is voor mij een dorstlesser en appetizer tegelijk want mijn eetlust verdubbelt geheid met het drinken ervan. Je bent gewaarschuwd.

 

Vroeger ontdeed ik de tomaten hun zaden en hun velletje door ze even in kokend water te leggen en dan het velletje eraf te trekken. Tegenwoordig pureer ik de tomaten in de blender of keukenmachine en haal ik ze daarna door een passetout of zeef. Het voordeel is dat de tomaten rauwer blijven dan wanneer je ze in kokend water legt en dat komt de smaak ten goede. Enfin, probeer zelf wat je het lekkerst vindt zou ik zeggen. Je hoeft de gepureerde groenten trouwens niet te zeven! Dan is je gazpacho gewoon dikker en grover. Ook lekker.
De verhoudingen in gazpacho luisteren niet zo heel nauw. Experimenteer er vooral lustig op los zodat je een eigen gazpacho maakt die aan jouw smaak voldoet. Doen ze in het Zuiden van Spanje ook!

 

Week een halve witte boterham waar je de korst vanaf hebt gesneden in een eetlepel of 6 rode wijnazijn of sherryazijn, 2 tot 2,5 dl extra virgine olijfolie, een snuf zout, een snuf suiker en een geperst teentje knoflook. Laat dit mengsel een kwartiertje trekken.

Pureer 1 kilo echt goed rijpe tomaten samen met 1 grote groene paprika zo glad mogelijk. Zeef de pulp of haal het door een passetout. Pureer een geschilde komkommer samen met een halve witte ui en het brood-azijn-olie-mengsel en roer dit door de tomatenp-paprikapulp.

Laat de gazpacho op smaak komen en ijskoud worden in de koelkast. Proef de gazpacho voor je hem serveert nog even of er genoeg zout in zit en of de dikte ok is.  Misschien mag er nog wat water bij.

Als je het lekker vindt, ik echt niet dus, kun je je gazpacho serveren met kleine in blokjes gesneden komkommer, paprika, ui of croutons. Een ijsklontje vind ik dan weer wel heel lekker want ijskoud is gazpacho het lekkerst.