van de groenteboer

Gebakken groene asperges met romesco

groene-asperges-met-romescosaus

fotografie Annemarie Sabelis

Als ik zou moeten kiezen tussen mayonaise en romesco, zou ik het niet weten. Beide sauzen zijn mij even lief. Ik kan ze moeiteloos in grote hoeveelheden weglepelen……Maar bij deze mooie dunne groene asperges, geef ik toch echt de voorkeur aan romesco.

 

Heb je geen gedroogde zoete Spaanse of New Mexico pepers? Gebruik dan pimentón, Spaanse zoete paprikapoeder.

Week 2 zoete gedroogde Spaanse pepers minstens een uur in lauw water. Snijd de pepers open en schraap met een mesje het minieme laagje vruchtvlees uit de binnenkant en deponeer het in het bakje van je staafmixer of keukenmachine.

Rooster een puntpaprika op laag vuur op een pit van het gasfornuis. Draai de paprika steeds zodat alle kanten langs de vlammetjes komen. De paprika mag zwart zien, dat geeft een lekkere rokerige smaak aan de romesco. Na ongeveer tien minuten kan je het velletje er met een mesje van afschrapen. Dit lijkt een vervelend klusje maar het valt reuze mee.

Bak een handje rauwe witte amandelen in een beetje olijfolie lichtbruin en maal ze samen met een stukje oud wit brood, de in stukken gesneden geroosterde paprika, een teentje knoflook, een snuf zout en een flinke scheut olijfolie tot een grove saus.

Zet een koekenpan op het vuur met een beetje olijfolie en bak hierin de groene asperges in een minuut of vijf beetgaar. Vergeet ze niet te zouten. Leg de asperges op een bord met schepje romesco ernaast.

Je kunt dit gerechtje ook maken met hele jonge prei en de saus is ook heerlijk bij gebakken vis!