van de groenteboer

Gebakken tofu met zeewiertapenade en daikon

 

silken-tofu-zeewier-en-daikon

fotografie Annemarie Sabelis

Yes, we hebben de smaak van zeewier te pakken. En goed ook want de smaaksensatie die deze tapenade van vers gezaagde zee-eik, bessenwier en wakame teweegbracht is wat mij betreft ongeëvenaard. Ik was diep onder de indruk van de umami-explosie in mijn mond, een zilte smaaktrip van jewelste. Sorry hoor dat ik doordraaf maar het was sensationeel en het is al lang niet meer gebeurd dat ik op smaakgebied zo verrast werd. Voor hen die geen schaaldieren eten, dit gerechtje evenaart de smaak van de allerbeste oesters in het kwadraat.

 

Genoeg lovende woorden, ga op zoek naar verse wilde soorten zeewier bijvoorbeeld bij Ecoville, en maak het. Dan weet je waar ik het over heb. De hoeveelheden van de ingrediënten die ik geef zijn een schatting van wat ik gedaan heb en kun je laten afhangen van je eigen smaak. Probeer een inschatting te makken van de hoeveelheden en het smaakeffect daarvan. Dit is een kwestie van doen, zo alleen leer je het!
Koop het liefst 3 soorten vers zeewier en mocht je daar niet aan kunnen komen, gebruik dan geweekt gezouten zeewier. Met een ons van elk soort kom je een heel eind. Oh, en daikon is Japanse radijs, een enorme lange witte wortel. Kun je ook vervangen door rettich of gewone radijs.

 

Snijd het zeewier in stukken en vermaal grof samen met een theelepel gehakte verse gember, 2 eetlepels kappertjes, 2 filets ansjovis, een grofgehakt sjalotje en een flinke kneep citroensap.

Snijd de tofu – zijdentofu is heerlijk maar bakt lastig, eerst goed laten uitlekken – in zonnebloemolie rondom bruin in een minuut of 5. Leg de stukken op een schaaltje en beleg ze met de zeewiertapenade en daar boven op wat heel fijn geraspte daikon en een paar ringetjes rode Spaanse peper.