van de groenteboer

Gebrande sinaasappels met rozemarijn

 

gebrande-sinaasappels-met-rozemarijn-kerst

fotografie Annemarie Sabelis

Neem voor dit gerecht salustiana’s, de lekkerste Spaanse sinaasappels. Salustiana’s zijn zoet van smaak, sappig en hebben niet zoveel pitten. Uitermate geschikt voor dit simpele bijgerecht van de Argentijnse kok Francis Mallman dat je op een grillplaat of in een ijzeren pan zowel buiten op de bbq als binnen de kunt maken. Een fijne voor kerst-onder-de-blote-hemel dus! Ook als toetje trouwens, met een dotje crème fraîche. 

 

Snijd met een scherp mes van boven naar beneden de schil van de sinaasappel af terwijl je met je andere hand de sinaasappel stevig vasthoudt. Doe dit zorgvuldig zodat je al het wit meeneemt en je een brandschone schilloze sinaasappel overhoudt. 1 sinaasappel per persoon is genoeg.

Snijd de sinaasappels horizontaal door het midden, steek er een paar naaldjes rozemarijn in en bestrooi ze met een eetlepel bruine suiker per sinaasappel.

Verhit een grill of pan, leg de sinaasappels erin en bestrooi de hete bodem met suiker, wederom één eetlepel suiker per sinaasappel. Laat de sinaasappels vanaf het moment dat de suiker begint te smelten een minuut of 3 à 4 liggen. Temper zonodig het vuur om te voorkomen dat de suiker  echt verbrand en de sinaasappels bitter worden. Haal ze van het vuur zodra onderkant mooi gekaramelliseerd is en de sinaasappels warm en zacht zijn en bestrooi ze nog met wat rozemarijn.