van de groenteboer

Gefrituurde bloemkool met remoulade

 

bloemkool-gefrituurde-met-remouladesaus

fotografie Annemarie Sabelis

Heerlijke snack, lunch of voorgerecht waar het moeilijk is om vanaf te blijven. Wat mij betreft iets voor hartje zomer, als het lekker warm is. Dan smaakt gebakken voedsel opperbest. Kijk maar naar Andalucía in het Zuiden van Spanje, daar frituren ze er op los in de smakelijkste olijfolie. Heerlijk!

 

Blancheer een bloemkool in kokend water met zout tot de roosjes beetgaar zijn. Laat de bloemkool afkoelen en snijd de roosjes van de steel.

Maak ondertussen de remoulade van 5 eetlepels mayonaise, ik gebruik meestal Hellman of maak zelf mayonaise, ½ ragfijn gesneden uitje, 2 eetlepels kappertjes, 3 eetlepels fijngesneden augurken, 3 eetlepels fijngesneden bieslook, 2 eetlepels fijngesneden dragon en 4 eetlepels opgeklopte slagroom. Dat opkloppen kan gewoon even met de garde, zo gebeurd. En als je de remoulade van te voren maakt, klop de room pas net voor het serveren op en meng door de remoulade.

Verhit in een kleine koekenpan een flinke laag olie van zeker 4 centimeter op hoog vuur. Check met een piepklein stukje brood of de olie heet is, zodra er belletjes om het stukje brood verschijnen is de olie heet.

Doe 4 eetlepels bloem in een bord en klop 2 eieren los in een ander diep bord. Haal de roosjes bloemkool eerst door de bloem en daarna door het ei en bak ze in de hete olie op gematigd vuur tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keuken papier en serveer met de remoulade.