van de slager

Gehaktbrood met couscous en appelboter

gehaktbrood-met-couscous-en-appelboter

fotografie Annemarie Sabelis

Een gehaktbrood maken stond al lang op mijn ‘to do lijstje’ voor het blog. Een goeie uit de oude doos, afgestoft en terug van weggeweest. En terecht. Want een gehaktbroodje bakken is leuk, lekker en geinig om op tafel te zetten.

Een prettige bijkomstigheid in deze versie is de couscous. Daar kun je het gehaktgehalte mee reduceren. Net wat aantrekkelijker dan brood vind ik. Voel je vrij om meer couscous te gebruiken. Je zou ook couscousbrood met gehak kunnen maken, wil ik maar zeggen. En schrik niet, de appelboter is een dikke saus van appel. Een soort appelmoes-extra eigenlijk.

Geheel tegen mijn gewoonte in, geef ik dit keer een lijstje met de ingrediënten. Moest namelijk even voor mezelf weer op een rijtje zetten hoe ik dit broodje ook alweer gebakken had. Heel suf maar soms vergeet ik gewoon goed te documenteren wat ik gedaan heb.

 

Gehaktbrood (voor 6 tot 8 personen)
  • 400 gram varkensgehakt
  • 400 gram grof rundergehakt
  • 100 gram rauwe couscous
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • 2 theelepels zoete paprikapoeder
  • 2 theelepels nigellazaadjes
  • 2 theelepels karwijzaadjes
  • 1 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 100 gram ontbijtspijk in niet te dunne plakjes
Appelboter
  • 3 goudrenetten
  • 1 theelepel gember poeder
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 2 eetlepels suiker (ongeveer)
  • 1 eetlepel roomboter

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Gaar de cousous volgens aanwijzingen op de verpakking. Meng de 2 soorten gehakt en de couscous door elkaar samen met de specerijen en het zout. Snijd het uitje super fijn, net als de knoflook en meng die samen met de losgeklopte eieren door het gehakt.

Kneed het gehaktmengsel een paar minuten met de hand tot het een plakkerig geheel wordt. Doe het mengsel in een met boter ingevette rechthoekige patévorm met een inhoud van 1 liter. Bedek de bovenkant van het gehaktbrood met plakjes ontbijtspek en bak het brood in een klein uurtje gaar. Temper de temperatuur van de oven tot 160 graden zodra het gehaktbrood in de oven staat.

Maak ondertussen de appelboter door de goudrenetten te schillen, in stukken te snijden en tot moes te koken op zacht vuur met een kopje water. Doe als de appels zacht zijn de gemberpoeder, granaatappelmelasse, boter en suiker erbij en proef of de appelboter op smaak is.

Serveer het gehaktbrood warm of op kamertemperatuur in plakken met de appelboter, stevig brood en de frisse zuurkoolsalade