van de groenteboer

Gekonfijte sinaasappel

gekonfijte-sinaasappelschillen-kerst

fotografie Annemarie Sabelis

 

Gekonfijte sinaasappel is een perfecte smaakmaker in de winter en heel decoratief. Konfijt de sinaasappel tenminste 1 dag voor gebruik zodat de olie goed op smaak is. Die is namelijk heel geurig en lekker in een dressing of om een gerecht mee af te maken.  

 

Halveer voor de gekonfijte sinaasappelschil 4 liefst biologische sinaasappels en pers het sap eruit. Doe de sinaasappelhelften in een pan samen met 2 dl witte wijn, 3 eetlepels olijfolie, 2 laurierbladen, 10 zwarte peperkorrels, 4 jeneverbessen, 4 piment zaden, 2 theelepels grof zout en 1,5 dl water zodat de schillen onder staan. Om de schillen goed onder het vocht te houden, zet je er een vuurvast schaaltje op.

Breng het olie-wijn-watermengsel met de schillen aan de kook en laat de schillen in een half uurtje op zacht vuur sudderen tot ze zacht zijn. Laat de schillen in het vocht afkoelen. Leg de afgekoelde schillen op een plank en schraap met een scherp mes voorzichtig al het wit eraf. Doe de schone schillen in een afsluitbare bak of pot en overgiet ze met 5 dl olijfolie. De gekonfijte sinaasappelschillen kun je een week in de koelkast bewaren.