van de slager

Gepekelde longhaas van de barbecue

gepekelde longhaas bbq

fotografie Marieke Heeneman

Deze genadeloos lekkere gepekelde longhaas verzon ik deze winter voor bij een zuurkoolsalade voor Ecoville. Gelukkig is diezelfde longhaas op de barbecue ook niet te versmaden, maak ‘m dus gerust onderdeel van je barbecue repertoire.

 

Pekel voor een pondje longhaas: 7 gram grof zeezout, 10 gram bruine basterdsuiker, 3 jeneverbessen, 2 kruidnagels, 1 theelepel koriander zaad, en (vers) laurierblad, een halve teen knoflook en een vingerkootje rode peper.

Doe alle ingrediënten voor de pekel in een vijzel, vermaal ze grof en wrijf het vlees er mee in. Rol het vlees in plasticfolie en laat het 24 uur in de koelkast pekelen.

Haal de longhaas minstens 2 uur voor gebruik uit de koelkast. Longhaas is grof van draad daarom is het vlees best snel warm. Met 5  minuten op een hete barbecue is een longhaas nog echt rood van binnen en goed gekleurd van buiten. Veel langer dan 7 minuten moet je ‘m echt niet doen, tenzij je van ‘well done’ houdt.