van de visboer

Lauwwarme knoflook-aardappelpuree met bokking en verse tijm

 

bokking-met-puree-en-toast

fotografie Annemarie Sabelis

 

Zoute zilte bokking smaakt heel goed bij deze romige en pittige aardappelpuree. Ze houden elkaar goed in balans. Fijne borrelhap voor bij een goeie pot bier of misschien zelfs wel korenwijn, bedenk ik me nu. Maar eens proberen! Dit is trouwens een goedkope en verantwoorde borrelhap, lekker no nonsense.

 

Kook een paar (nieuwe) kruimige aardappels gaar in water en zout en pureer ze met een pureeknijper of stamper terwijl je er beetje bij beetje een glaasje olijfolie door roert. Pers 1 of 2, liefst verse, teentjes knoflook fijn en schep ze met een flinke snuf grof zout door de lauwwarme puree.

Fileer een bokking door met een mesje voorzichtig vanaf de rug de filets van de bokking te snijden. Bokking is gerookte haring die niet wordt gekaakt wat betekent dat de kieuwen en de ingewanden er nog inzitten. Maar, wees gerust, het schoonmaken van een bokking is geen vies klusje omdat de vis ingedroogd is door het roken.

Serveer de puree met fijne plakjes bokkingfilet en bestrooid met verse blaadjes tijm. Je kunt het gerechtje nog een scherpe finishing touch geven met wat zwarte of cayenne peper als je dat lekker lijkt. Proost!