van de visboer
comment 1

Gerookte makreel van de barbecue

makreel-bbq in rookoven

fotografie Annemrie Sabelis

Best wel lang geleden alweer, was roken ineens hip en hadden mijn ouders prompt een prachtige roestvrijstalen rookoven aangeschaft. We rookten er zalm in, ingesmeerd met bruine suiker. Heel erg lekker. Nu, twintig jaar later, heb ik een eigen tweedehands gebutst aluminium gevalletje en dat doet het net zo goed. Kijk maar of je er één op de kop kunt tikken. Zo niet, doe de makreel filets dan in zo een rooster dat je open kunt klappen en waar je een vis in kunt doen. Die werken goed. En strooi wat houtsnippers in de barbecue. Hopelijk heeft dat min of meer hetzelfde effect en krijg je een gerookte makreel ‘light’.

 

Vraag de visboer de makreel te fileren zonder de huid verwijderen. Een halve makreel per persoon is genoeg voor bescheiden eters.

Steek de barbecue aan en laat hem lekker heet worden. Beleg de bodem van het rookoventje met een laagje houtsnippers, ik gebruik hier kastanje hout, en leg de makreel filets met de huid op het rooster. Rook de filets ongeveer 10 minuten tot het vlees stevig aanvoelt en er nog vochtig uitziet. Laat ze niet te lang liggen, dan worden ze droog.

Serveer de makreel bestrooid met wat grof (zwart) zout en takjes venkelloof of rozemarijn. Wat je op de foto ziet is een takje rode venkel uit mijn tuin, die heb ik ooit in een potje heb gekocht. Het duurde wel even voor ie aansloeg maar is het een super mooie plant en hij smaakt heerlijk naar anijs.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *