van de visboer

Gerookte poontjes

poontjes-uit-rookoven-kerst

fotografie Annemarie Sabelis

 

Huisgerookt, jazeker. Klinkt leuk hè? Is zo gepiept als je een rookoventje hebt. De mijne is een oud gedeukt aluminium gevalletje dat ik ooit ergens tweede hands op de kop heb getikt. Heb je geen rookoven, rooster de poontjes dan ingerold in een bevochtigde krant op de bbq 5 minuten per kant, dan krijgt de vis ook een lichte rooksmaak. Het verbrande papier en vel trek je er makkelijk af.

De tip om poontjes te roken kwam van mijn visboer, Henk Buis. Hij vertelde over een rokerij in Scheveningen waar vroeger ook poon gerookt werd. Poon is namelijk net als paling, haring en makreel een vet visje en kan dat roken goed hebben. Echt, gerookte poon is heerlijk, een openbaring!

 

Vraag de visboer de ponen schoon te maken en kop eraan te laten. Mijn poontjes wogen 350 gram per stuk, dan is 1 poon per persoon genoeg. Was en droog de ponen, bestrooi ze van binnen met een beetje zout.

Bedek de bodem van het rookoventje met een dun laagje houtsnippers, leg het afdekplaatje erop, zet het rooster met daarop de ponen erin en sluit de rookoven af met de deksel.

Rook de ponen 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de grootte, op de bbq of op middelhoog vuur op het gasfornuis. Mijn poontjes (350 gram) heb net iets meer dan 15 minuten gerookt.